Conform celor scrise de ministrul Muncii într-o postare făcută pe Facebook, a fost aprobată ordonanța prin care se instituie posibilitatea „cumpărării de vechime” pentru persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă.
O nouă modalitate de mărire a pensiilor
„Două lucruri am rezolvat astăzi!
1. Una dintre problemele semnalate de oamenii cu care sunt într-un dialog continuu, aflați acum în țară sau în străinătate, este legată de faptul că au perioade de timp în care nu au fost asigurați la sistemul public de pensii din România în trecut, din diverse motive: au lucrat fără un contract de muncă în țară sau în străinătate sau, pur și simplu, nu au avut un loc de muncă. Au așadar perioade de timp neasigurate și neavând stagiul minim de cotizare de 15 ani, deși au vârsta de pensionare, nu pot solicita o pensie de limită de vârstă.
Am propus și a fost aprobată astăzi, în ședința de guvern, ordonanța prin care se instituie posibilitatea ca, pâna la 31 august 2021 să poată “cumpăra vechime” persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă. Perioada de asigurare este de cel mult 6 ani iar suma minimă este de 558 lei/lună. Persoana interesată va semna cu casa județeană de pensii un contract de asigurare socială în care va menționa perioada în care nu a fost asigurată în sistemul public de pensii în țară sau în străinătate. Plata se poate face fie direct la casa județeană de pensii fie prin transfer bancar în contul indicat de casa județeană.
2. M-am gândit mult și m-am hotărât să folosim ceea ce se poate recupera din carnetele de muncă scanate acum câțiva ani. A fost un contract executat prost. Pe baza carnetelor de muncă se stabilește stagiul de cotizare sau venitul de natură salarială înainte de 1 aprilie 2001, când nu exista baza de date cu privire la contribuțiile angajaților la nivelul CNPP. Împreună cu echipa CNPP, am identificat posibilitatea ca parte din această scanare să poată fi utilizată. Există arhiva scanată la nivelul caselor județene de pensii, nu este recomandat a fi folosită, din păcate, decât în situații extreme, în care nu există nicio altă soluție pentru dovedirea stagiului de cotizare. Astfel, prin ordonanța aprobată astăzi de Guvern, pe baza unei declarații pe propria răspundere că nu se găsește sau a fost deteriorat carnetul de muncă, persoanele interesate pot solicita caselor județene de pensii să utilizeze informațiile din arhiva electronică pentru a recunoaște vechimea acestora și a le stabili dreptul de pensie. Repet, nu toate carnetele de muncă sunt scanate bine. Dacă oamenii nu pot produce alte documente și dacă se găsesc scanări bune, le folosim”, a scris Violeta Alexandru.