Cum se va încheia războiul din Ucraina? Cele douăsprezece predicții ale politologului Francis Fukuyama
Marea întrebare pe care și-o pune toată lumea este cât poate dura acest război? Politologul Francis Fukuyama încearcă să răspundă la aceasta într-un articol. Japonez-american, Fukuyama deține un doctorat în științe politice la Universitatea Harvard și este profesor de economie politică internațională la Universitatea Johns Hopkins din Washington.
Autorul arată în articolul său douăsprezece concluzii sau previziuni, potrivit 20minutos.es
1. Rusia va fi învinsă
„Rusia se îndreaptă spre o înfrângere totală în Ucraina”, spune Fukuyama. „Planificarea rusă a fost incompetentă, bazată pe presupunerea greșită că ucrainenii sunt favorabili Rusiei și că armata lor se va prăbuși imediat după o invazie”, adaugă el.
„Soldații ruși au îmbrăcat uniforme pentru parada victoriei de la Kiev, în loc de muniție și rații suplimentare. În acest moment, Putin și-a angajat cea mai mare parte a armatei în această operațiune; nu există rezerve mari de forțe pe care să le poată cere să adauge bătăliei. Trupele ruse sunt prinse la periferia mai multor orașe ucrainene, unde se confruntă cu probleme majore de aprovizionare și atacuri ucrainene constante”, spune autorul.
2. Colapsul rusesc, înainte de termen
„Colapsul poziției lor ar putea fi mai degrabă brusc și catastrofal, în loc să se producă lent printr-un război de uzură. Armata de pe teren va ajunge într-un punct în care nu poate fi nici aprovizionată, nici retrasă, iar moralul se va evapora. Acest lucru este cel puțin adevărat în nord; rușii se descurcă mai bine în sud, dar aceste poziții ar fi greu de menținut dacă nordul se prăbușește”, prezice Fukuyama.
3. Nicio soluție diplomatică acum
„Nu există o soluție diplomatică posibilă pentru război înainte de a se întâmpla acest lucru. Nu există niciun compromis imaginabil care să fie acceptabil atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, având în vedere pierderile pe care le-au suferit în acest moment”, spune Fukuyama.
4. Inutilitatea ONU
„Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și-a demonstrat încă o dată inutilitatea. Singurul lucru util a fost votul Adunării Generale, care ajută la identificarea actorilor răi sau a prevaricatorilor lumii”, crede autorul.
5. Rolul NATO până acum
„Deciziile administrației Biden de a nu declara o zonă interzisă de zbor sau de a ajuta la transferul MiG-urilor poloneze au fost bune; și-au păstrat capul într-o perioadă foarte emoționantă. Este mult mai bine pentru ucraineni să-i învingă singuri pe ruși, privând Moscova de scuza că NATO i-a atacat, precum și evitând toate posibilitățile evidente de escaladare. MiG-urile poloneze în special nu ar adăuga prea mult la capacitățile ucrainene. Mult mai importantă este o aprovizionare continuă cu Javelins, Stingers, TB2, dotări medicale, echipamente de comunicații și informații partajate. Presupun că forțele ucrainene sunt deja conduse de serviciile de informații ale NATO care operează din afara Ucrainei”, a spus Fukuyama.
6. Costul pentru Ucraina
„Costul pe care îl plătește Ucraina este uriaș, desigur. Dar cele mai mari pagube sunt cauzate de rachete și artilerie, pentru care nici MiG-urile, nici zonele de excludere aeriană nu pot face mare lucru. Singurul lucru care va opri măcelul este înfrângerea armatei ruse pe teren”, dezvăluie politologul.
7. Viitorul lui Putin
„Putin nu va supraviețui înfrângerii armatei sale. El este susținut pentru că este perceput ca un om puternic; ce are de oferit odată ce își va demonstra incompetența și va fi deposedat de puterea sa coercitivă ?”, se întreabă autorul.
8. Lovitură dată populismului în lume
„Invazia le-a adus deja un mare prejudiciu populiștilor din întreaga lume, care înainte de atac și-au exprimat în mod uniform simpatia pentru Putin. Printre aceştia se numără Matteo Salvini, Jair Bolsonaro, Éric Zemmour, Marine Le Pen, Viktor Orbán și, desigur, Donald Trump. Politica de război și-a dezvăluit înclinațiile sale autoritare”, spune Fukuyama.
9. Lecție pentru China…
„Războiul până în acest punct a fost o lecție bună pentru China. La fel ca Rusia, China a construit forțe militare aparent de înaltă tehnologie în ultimul deceniu, dar acestea nu au experiență în luptă. Performanța mizerabilă a forțelor aeriene ruse ar fi probabil reprodusă de Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului, care, de asemenea, nu au experiență în gestionarea operațiunilor aeriene complexe. Putem spera că liderii chinezi nu se vor amăgi cu privire la propriile capacități, așa cum au făcut rușii atunci când se gândeau la o mișcare viitoare împotriva Taiwanului”, spune el.
10. …și pentru Taiwan
„Sperăm ca Taiwanul va realiza necesitatea de a se pregăti să lupte, așa cum au făcut ucrainenii, și de a restabili serviciul militar obligatoriu. Să nu fim prematur defetiști”, adaugă politologul.
11. Dronele turceşti
„Dronele turcești vor ajunge cele mai bine vândute”, crede Fukuyama.
12. Ce se va întâmpla după înfrângerea Rusiei
„O înfrângere a Rusiei va face posibilă o ‘nouă naștere a libertății’ și ne va scoate din frica noastră de starea în declin a democrației globale. Spiritul anului 1989 va trăi datorită unui pumn de ucraineni curajoși”, conchide el.