Iar pentru Ucraina scenariile ar putea fi sumbre, spun acești experți, care se așteaptă la un conflict prelungit. Și chiar în cel mai optimist scenariu, acela că Rusia își va retrage trupele, iar Ucraina rămâne o națiune suverană, este puțin probabil ca Europa să revină la status quo-ul de dinaintea războiului. CNBC analizează câteva scenarii pentru Ucraina, din care nu este exclus chiar „un miracol”.

1. Control neregulat al Rusiei asupra estului Ucrainei

Observatorii războiului Rusia-Ucraina spun că natura fluidă și în schimbare rapidă a conflictului face complicat de evaluat ce se va întâmpla în continuare în Ucraina, cu atât mai mult următoarele mișcări ale Moscovei, dar și ale Occidentului. Este însă de așteptat ca Vladimir Putin, detestând actualul guvern pro-occidental al Ucrainei și aspirațiile de a adera la UE și NATO, să dorească să instaleze la Kiev un regim pro-rus.

Cum, când (și dacă) se va întâmpla acest lucru nu poate fi spus, dar scenariul de bază pentru următoarele trei luni este ca Rusia va obține un „control neregulat asupra estului Ucrainei, până la râul Nipru”, impunând un guvern-marionetă sprijint de Moscova, în timp ce forțele ruse vor prelua controlul asupra Kievului după un asediu prelungit.

Analiștii au prezis în acest caz fluxuri de refugiați de 5 până la 10 milioane de oameni către Europa de Vest.

Într-un astfel de scenariu, Eurasia Group anticipează că NATO, care până acum a refuzat să intervină militar în conflict, va oferi „asistență militară semnificativă vestului Ucrainei și echipamente militare, pentru a sprijini insurgența din estul Ucrainei”. O astfel de ipoteză va duce, inevitabil, la ciocniri aeriene între aeronavele rusești și ale NATO.

Rezistența în fața forțelor Rusiei ar putea deveni și mai dură pe măsură ce războiul progresează, iar Rusia ocupă din ce în ce mai multe teritorii.

2. Epurări și împărțirea țării

Unii analiști sunt de acord că orice control neregulat asupra Ucrainei ar putea duce la un fel de împărțire a țării, mai ales pe măsură ce Rusia prinde rădăcini în estul Ucrainei, în special în regiunea Donbas, unde a recunoscut independența a două republici pro-ruse, înainte de invazie.

Taras Kuzio, cercetător la Societatea Henry Jackson, susține că Moscova a indicat că urmărește „cucerirea militară completă a Ucrainei, urmată de o împărțire a teritoriilor și o epurare masivă a populației civile”.

„Obiectivul aparent al lui Putin este de a eradica toate vestigiile identității ucrainene, condamnând în același timp țara la un viitor sumbru, precum o dictatură militară blocată în interiorul unui nou Imperiu Rus. Această viziune de coșmar se potrivește perfect cu obiectivele declarate de Putin, alături de disprețul său public față de statul ucrainean”, a spus el.

3. Insurgența va continua cu și mai multă putere

Cei mai mulți analiști avertizează că ucrainenii vor continua să lupte împotriva oricărui regim-marionetă impus de Mosvova, conflictul transformându-se într-o insurgență. Ucrainenii rămași în țară vor lupta să răstoarne orice astfel de regim.Obseravatori precum Tim Ash cred că Rusia se va confrunta, probabil, cu o ocupație îndelungată, costisitoare și dureroasă a Ucrainei.

„Presupunând că Putin câștigă războiul pe plan militar, întrebarea de un milion de dolari este cum va câștiga pacea în Ucraina. Ucrainenii au avut 30 de ani de libertate. Cum poate Putin să dea timpul înapoi, în anii 90, fără o suprimare brutală care l-ar face și mai mult pe el și pe regimul său marionetă de la Kiev niște paria internaționali. Nu suntem în 1945, 1956 sau 1968 când trupele sovietice și NKVD-ul au atacat civilii, pentru a-i supune, ci în 2022”, spune Ash.

Într-un astfel de scenariu, susțin strategii, Rusia și-ar da seama că „a luptat încă o dată într-un război pe care nu avea cum să-l câștige, o mlaștină în care s-au afundat multe state puternice de-a lungul istoriei”.

4. NATO vs. Rusia

Țările de pe flancul estic al UE (și NATO) – Polonia, România și statele Baltice, au asistat în ultimele zile la o desfășurare fără precedent a NATO și se tem tot mai mult ca nu cumva acest conflict să se extindă în propriile teritorii.

Dacă Rusia câștigă în Ucraina, analiștii, inclusiv Ash, au avertizat că o nouă „Cortină de Fier” se va lăsa asupra Europei de Est, creând două blocuri geopolitice opuse, care amintesc de cele din vremea Războiului Rece.

O astfel de situație va fi o problemă în Europa, a declarat Ian Bremmer, președintele Eurasia Group. El crede că ar fi o greșeală ca Occidentul să trimită trupe să lupte alături de ucraineni sau să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei „pentru că va duce la o confruntare directă între trupele NATO și cele rusești și, în consecință, riscăm un Al Treilea Război Mondial”.

„Orice altceva este un joc corect: se pot trimite ucrainenilor avioane de luptă și alte sisteme de arme avansate, se pot oferi Ucrainei informații în timp real despre forțelor ruse și se pot lua măsuri economice pentru a distruge economia rusă”, a spus el. Bremmer mai spune că Rusia ar putea recurge, prin urmare, la mai multe atacuri indirecte, inclusiv atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice, la campanii de dezinformare și chiar la acte de terorism împotriva țărilor NATO.

5. Un miracol?

Analiştii sunt de acord că o retragere completă a forţelor armate ruse din Ucraina ar fi cel mai optimist scenariu. Analiștii de la Centrul Scowcroft au remarcat că, ”în cel mai roz” scenariu posibil cu privire la modul în care s-ar putea încheia conflictul, Ucraina și-ar putea vedea propriile capacități defensive susținute de NATO, permițând rezistenței sale militare și civile să „oprească avansul Moscovei”.

În acest scenariu ipotetic, Putin ar fi împiedicat să răstoarne guvernul de la Kiev și să stabilească un regim-marionetă, în timp ce „determinarea și priceperea rezistenței ucrainene va crea un impas pe câmpul de luptă care îi favorizează pe apărători”, spun strategii Consiliului Atlantic. Într-un astfel de scenariu, Kremlinul va realiza că Rusia „va plăti un preț exorbitant” pentru invadarea Ucrainei.

Confrunntat cu perspectiva unui război costisitor în Ucraina, cuplată cu colapsul economic și diplomatic, Putin ar ordona retragerea trupelor sale.