'Nu deţin informaţii privind motivul celor de la Enel de a renunţa la activităţile din România, însă este o decizie de restructurare luată de grup', a precizat Lungu.
În opinia acestuia, piaţa de energie din România nu se va schimba foarte mult odată cu plecarea celor de la Enel deoarece depinde foarte mult de consum.
'Piaţa de energie din România nu se va schimba foarte mult odată cu plecarea celor de la Enel, pentru că, în principal, piaţa depinde de consum, de cerere, de ofertă, care nu se vor schimba. Se va schimba doar structura acţionariatului, proprietarul', a continuat el.
Întrebat dacă pe piaţa de furnizare a energiei din România există probleme atât de mari încât să determine o companie precum Enel să plece, Lungu a arătat că, în ultima perioadă, au fost luate decizii care au dus la îmbunătăţirea activităţii, precum piaţa intra-day, platforma over-the-counter, facilitatea exportului de energie prin eliminarea unor taxe, precum şi cuplarea pieţei cu cele din Cehia, Slovacia şi Ungaria în viitorul apropiat.
'De asemenea, pe piaţa reglementată, continuă procesul de liberalizare a pieţei', a adăugat preşedintele AFEER.
Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.
Totodată, compania deţine şi locul trei pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.
Grupul energetic italian Enel a anunţat, joi, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România, informează Reuters.
Vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.
Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunţat compania într-un comunicat.
Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.
În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.
În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.
Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia şi România, precum şi acţionarii minoritari (companii sau entităţi controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare şi a desemnat drept consultanţi financiari BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia şi Citigroup şi Unicredit pentru activele din România în sprijinul operaţiunilor de vânzare.
Compania menţionează, totodată, că va furniza la timp guvernelor informaţiile relevante.
Agerpres