Cum se vede din occident lupta politică din România: Liderii români dau semne de ”împăcare”

Premierul României, Victor Ponta, a promis să nu relanseze lupta pentru putere cu preşedintele Traian Băsescu, dispută care a generat preocupări internaţionale privind ameninţările la adresa democraţiei în una dintre noile ţări membre ale Uniunii Europene, notează Financial Times (FT) într-un articol publicat în ediţia de luni.

Victor Ponta a exclus orice încercare de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu în cazul în care coaliţia sa de centru-stânga câştigă alegerile parlamentare din 9 decembrie, în cadrul unui demers care vizează restabilirea încrederii, după luni de instabilitate politică, apreciază cotidianul menţionat.

”Cred că lupta cu Băsescu este un capitol închis’, a declarat Ponta, într-un interviu pentru Financial Times. ‘Cred că amândoi vom face tot posibilul pentru a evita alte conflicte, deoarece în prezent cel care încalcă pacea va fi răspunzător de acest lucru’, a adăugat premierul român.

FT aminteşte că Ponta a încercat să-l suspende pe Băsescu în luna iulie, după ce l-a acuzat pe preşedintele de centru-dreapta de depăşirea atribuţiilor şi ingerinţa în efortul guvernului de a impune reforme economice importante. Băsescu a respins acuzaţiile primului ministru.

Disputa s-a încheiat după ce Curtea Constituţională a României a decis, în pofida unui vot cu majoritate covârşitoare pentru demiterea lui Băsescu în cadrul unui referendum, invalidarea votului în contextul în care au participat la el mai puţin de 50% dintre alegătorii înregistraţi.

Cu toate acestea, lupta dintre cei doi lideri a expus problemele mai generale legate de soliditatea democraţiei din România şi respectul pentru statul de drept în ţară, comentează FT.

Cotidianul britanic notează că UE l-a îndemnat pe Ponta să ia măsuri rapide pentru a proteja independenţa sistemului judiciar şi a respecta Constituţia, după ce mai mulţi judecători s-au plâns de creşterea presiunii – inclusiv ameninţări cu moartea – în contextul în care erau prinşi în mijlocul unei dispute politice din ce în ce mai înverşunate între premier şi preşedinte.

De la reinstalarea lui Băsescu în funcţia de preşedinte, cei doi lideri politici au încercat să coopereze mai mult, potrivit declaraţiilor lui Ponta. ‘Am lucrat împreună după criza din vară şi cred că, în interesul ţării, amândoi am tras învăţămintele necesare din ceea ce s-a întâmplat’, a afirmat premierul român.

Ponta a precizat că a ajuns cu Băsescu la patru acorduri-cheie în această lună, inclusiv un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/ privind garanţii financiare, care le va permite să împrumute bani de la sectorul privat, precum şi bugetul ţării pe 2013.

FMI a salutat măsurile de austeritate dure luate de România în vederea refacerii economice a ţării – deficitul bugetar este de aşteptat să se înjumătăţească la 2,2% din PIB în 2012. Dar există temeri că astfel de realizări pot fi răsturnate prin promisiuni politice populiste înaintea alegerilor din 9 decembrie, opinează FT.

Angajamentul puternic pentru atingerea durabilităţii fiscale şi implementarea judicioasă a agendei de reforme structurale rămân cruciale pentru consolidarea credibilităţii politice, asigurarea stabilităţii macroeconomice şi stimularea creşterii economice – a apreciat FMI în evaluarea cea mai recentă a performanţei economice a României.
Sursa: Agerpres