Psoriazis, boala care nu se vindecă niciodată

Psoriazisului, boala care nu se vindecă niciodată, ci doar este ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Psoriazisul este o afecţiune cronică a pielii, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Psoriazisul este o boală autoimună care poate avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere emoţional. Afecţiunea se manifestă prin inflamaţii şi erupţii cutanate, care pot provoca disconfort şi stigmat social.

„Este important să conştientizăm faptul că psoriazisul nu este doar o problemă estetică, ci poate fi dureros şi poate afecta încrederea în sine a persoanelor care suferă de această afecţiune. Pacienţii care suferă de psoriazis nu au leziuni doar la nivelul pielii, psoriazisul afectând scalpul, unghiile şi articulaţiile.

Poate să apară doar la nivel palmo-plantar sau doat la nivel genital. Pacienţii suferă de o calitate a vieţii alterată sau poate să ducă la anxietate, depresie şi izolare socială”, a explicat dr. Claudia Tîrziu, medic specialist din cadrul secțiunii de dermatovenerologie de la Spitalul Clinic CF Timişoara, potrivit news.ro.

Potrivit spuselor sale, tramanetul este individualizat în funcţie de numărul de leziuni, de extinderea leziunii, de vârsta pacienţilor.

„Dacă avem leziuni limitate, putem să tratăm cu tratamente locale şi anume cu creme, soluţii, unguente. Iar dacă vorbim de un psoriazis generaliat, atunci vorbim de tratamente sistemice sau chiar terapii biologice.

Psoriazisul este o boală cronică, evoluează în pusee, când e bine, când e rău, vine cumva în valuri şi este influenţată de factori externi. Psoriazisul nu se vindecă complet niciodată, dar există tratament care să ţină sub control boala”, a adăugat medicul specialist.

psoriazis
SURSA FOTO: Dreamstime

Tipuri de psoriazis și localizarea leziunilor

Psoriazis vulgar. Psoriazisul vulgar este cea mai frecventă formă de psoriazis. Se manifestă clinic prin plăci și placarde eritemato-scuamoase (roșii și îngroșate), bine delimitate, cu scuame alb-sidefii pluristratificate, ușor detașabile, în general asimptomatice. Localizările frecvente sunt simetrice, pe suprafețele de extensie ale membrelor, pe trunchi și scalp.

Psoriazis pe scalp. Psoriazisul de scalp prezintă prurit mai frecvent, iar părul este indemn macroscopic. Rar pot să apară leziuni la nivelul feței, de aceea se poate confunda cu eczematidele din dermatita seboreică, iar expunerea la soare le agravează.

Psoriazis palmar. Psoriazisul palmar este de multe ori rezistent la tratament. Se manifestă prin keratodermie difuză/insulară (zone de tegument îngroșat, fisurat), pustule, pulpită uscată, durioane psoriazice.

Psoriazisul unghiilor. Psoriazisul unghiilor se remarcă prin pitting (mici depresiuni punctiforme), leuconichie (pete albicioase), linii Beau (șanțuri transversale), pată de ulei (unghii gălbui), hematoame filiforme (linii longitudinale negre), onicoliză (desprinderea parțială a unghiei), trahionichie (îngroșarea unghiei), hiperkeratoză subunghială (depozite rugoase de keratină sub unghie).