Cum se vor calcula facturile la energie electrică? Nicolae Ciucă: Dorim să găsim calea cea mai simplă

SURSA FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit joi despre modul de calcul al facturilor. Vor fi calculate în funcţie de consumul curent sau în funcţie de consumul de anul trecut? Iată ce a spus premierul României.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că în coaliţie se susţine ca modul de calcul al facturilor să se realizeze în funcție de consumul curent.

„Noi susţinem ca această analiză să se realizeze faţă de consumul curent. Este foarte dificil să facem referire la consumul de anul trecut, iar să ne ducem pe o perioadă şi mai mare, cu doi-trei ani în urmă, nu facem altceva decât să îngreunăm şi să ducem totul într-o birocraţie de unde probabil vom ieşi destul de greu.

Dorim să găsim calea cea mai simplă şi cea mai eficientă, în primul rând, pentru cetăţean, pentru consumator şi, în al doilea rând, pentru instituţiile care gestionează acest aspect.”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Planul Guvernului de a reduce risipa energiei

De asemenea, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă există un plan de reducere a risipei de energie. Premierul a spus că, la nivelul Guvernului, există un astfel de plan.

”În urmă cu o săptămână, la şedinţa de guvern de săptămâna trecută, am cerut fiecărui minister să prezinte planul de reducere a consumului la energie electrică. Deci, dacă doriţi, la fiecare minister găsim acest plan”, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Energiei, despre plafonarea tranzacțiilor de gaze naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL) a participat joi la reuniunea Informală a Consiliului TTE, organizată la Praga, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile concrete de abordare a problemei preţurilor explodante la energie şi gaze naturale.

În cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a reiterat poziția României față de a stabilirea unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană.

„Un tarif plafonat ar conduce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare.

În acest sens, este importantă activarea Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi GNL atrase către UE”, a menţionat oficialul.