Cum se vor da de fapt Examene Naționale? Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului pentru elevii din România

Sorin Cîmpeanu

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu

Ministrul Educației a vorbit marți, 16 martie, despre examenele naționale și modalitatea în care acestea vor fi desfășurate. Deoarece în spatele unui ecran poate fi oricine, examenele se vor desfășura cu prezența fizică a elevilor, subliniază Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului pentru elevi

Sorin Cîmpeanu s-a arătat sceptic în privința șanselor de a ține tezele în acest semestru, deoarece sunt școli în care predarea se face online iar autoritățile nu dispun de platforme securizate.

În continuare, ministrul Educației a vorbit și despre posibilitatea ca tezele să aibă loc în semestrul al doilea.

Situația școlară poate fi încheiată cu un număr mai mic de note

„Deja am emis un Ordin prin care situația școlară poate fi încheiată cu un număr mai mic de note decât normal și vom vedea, în funcție de evoluție, dacă se impun alte măsuri. Există o discuție, nu e o decizie definitivă în acest motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Digi24.

De asemenea, ministrul a fost întrebat și dacă situația poate ajunge din nou precum în primul semestru, astfel încât elevii să nu dea teze.

„Atâta vreme cât avem în scenariile galben și roșu clasele V, VI, VII, IX, X și XI care sunt în online, în online, dacă nu ai platforme dedicate, securizate pentru examinare, tezele nu ajută prea mult. Examenele naționale se vor derula cu prezență fizică pentru a asigura relevanța evaluării.

Atât timp cât nu avem platforme dedicate, securizate pentru evaluare, examinare, aceste evaluări nu vor putea fi considerate relevate. În spatele unui ecran poate fi oricine”, a conchis ministrul Educației.

Au fost făcute doar 5.000 de teste rapide pentru Covid în şcoli

Ministrul Educaţiei a vorbit și despre situația testelor rapide în școle. Astfel, acesta a declarat că până în prezent, la nivel naţional, au fost făcute doar 5.000 de teste rapide pentru Covid în şcoli, iar unii părinţi s-au poziţionat împotriva testelor antigen rapide.

„Din ultima raportare a Ministerului Sănătăţii reiese că au fost utilizate aproape 5.000 de teste din 1.500.000 de teste. Infim. Teste antigen rapide. Sigur că aceste cazuri de elevi depistaţi pozitiv sunt urmare a unei testări PCR, testare care s-a făcut fie de către DSP, fie în funcţie de opţiunea părinţilor prin entităţi private. Sunt rezultatele unor testări PCR. Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, marţi seară.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu