Tehnologii de comunicații ultra-performante, prețuri tot mai competitive, Wi-Fi peste tot şi abonamente de probă la telefonia mobilă, aşa estimează ANCOM că va arăta sectorul comunicaţiilor în următorii ani.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat strategia pentru comunicațiile digitale 2020, document ce conține analiza situației actuale în sectorul comunicațiilor din România, precum și tendințele de viitor.
Potrivit strategiei, pachetele de servicii de comunicații convergente fix-mobil vor deveni produse de masă până în anul 2020. Utilizatorii români vor avea la dispoziție tot mai multe servicii și aplicații oricând, oriunde acasă, la serviciu, în vacanță, staționar sau în mișcare și pe orice echipament calculator desktop sau portabil, tabletă, telefon. În egală măsură, Wi-Fi-ul va deveni o obișnuință pentru conectarea online a multiplelor echipamente terminale în majoritatea gospodăriilor din România.
Pe măsura migrării serviciilor în online, frontierele dintre serviciile de comunicații electronice tradiționale și serviciile online („aplicații”) se vor estompa. Utilizatorii se vor angaja tot mai des în comunicație simultană printr-o varietate de echipamente și aplicații, astfel încât servicii precum videotelefonia pe televizor sau tabletă vor înlocui tot mai des clasicele apeluri vocale în familie și între prieteni, iar teleconferința pe laptop, multe dintre deplasările oamenilor de afaceri. Vizualizarea programelor TV va evolua tot mai rapid dinspre modalitățile tradiționale, pasive, liniare (posturi și orare prestabilite), înspre vizualizarea dinamică „non-liniară” (de exemplu, orar decalat, conținut la alegere tip VoD, canale ad-hoc, TV interactiv etc.), iar calitatea imaginii TV va deveni un tot mai puternic diferențiator între cele două.
Acoperirea cu rețele LTE (4G) a populației va crește de la peste 60% la finalul anului 2014, până spre 95% în 2018, iar acoperirea LTE-Advanced va depăși 50% din populație la aceeași dată. Nu trebuie uitat nici faptul că taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text şi a utiliza internet mobil în altă ţară din Uniunea Europeană vor fi eliminate începând cu 15 iunie 2017. Eliminarea roamingului pe piața unică internă va avea o contribuție majoră la această evoluție, dar și dezvoltarea serviciilor de tipul „internet-of-things” pentru obiecte, dispozitive și aparate conectate.
Perioadă de probă la telefonia mobilă
ANCOM are în vedere realizarea unor hărți interactive de acoperire teritorială a rețelelor de comunicații din România, pentru o informare cât mai corectă a utilizatorilor telecom. Hărțile interactive ale ANCOM vor permite afișarea unor detalii relevante pentru utilizatori, precum viteze de transfer de date, tehnologii disponibile, precum și nivelul calitativ al acoperirii de bază, bună și foarte bună.
De asemenea, ANCOM ia în calcul introducerea unei perioade de probă în contractele de servicii mobile cu executare succesivă care exclud furnizarea de echipamente, pentru a le facilita utilizatorilor schimbarea furnizorului și pentru a stimula cererea de servicii.
În plus, Autoritatea va analiza dacă includerea serviciilor de acces în bandă largă în serviciul universal poate susține obiectivele Agendei Digitale pentru România, astfel încât să determine extinderea rețelelor de bandă largă la puncte fixe în zone defavorizate și, astfel, maximizarea acoperirii la nivel de populație până în anul 2020.
Legat de extinderea internetului în zonele rurale, proiectul Ro-Net care ar fi trebuit să acopere 738 de localităţi nu va fi terminat. Telekom România, compania care se ocupă de proiect nu a reuşit să finalizeze lucrările decât în 600 de localităţi. “În cazul celorlalte localităţi se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Reţelei de Noua Generaţie, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe noul exerciţiu financiar 2014 – 2020”, a declarat, Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională. Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. Acesta va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca “zone albe” iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.