De aceea, unii oameni de știință au încercat să afle dacă omenirea, în cazul în care nu va pieri într-o apocalipsă climatică sau în urma unui impact cu asteroizi, va evolua într-o specie mai avansată în următorii 10.000 de ani.
Viitorul este greu de anticipat. Probabil că lumea se va schimba în moduri pe care nu ni le putem imagina. Dar se pot face unele presupuneri, scrie Realclearscience.
În mod paradoxal, cel mai bun mod de a prezice viitorul este analizarea trecutului, presupunând că tendințele din trecut vor continua. Acest lucru sugerează câteva lucruri surprinzătoare despre viitorul omenirii.
Sfârșitul selecției naturale?
Unii oameni de știință au susținut că dezvoltarea civilizației a pus capăt selecției naturale. Chiar dacă e mai puțin probabil ca natura să ne ucidă, totuși trebuie să găsim parteneri și să facem copii, astfel încât selecția sexuală joacă acum un rol mai important în evoluția noastră.
Iar dacă natura nu ne mai controlează evoluția, mediul nenatural pe care l-am creat prin tehnologie și dezvoltarea tot mai mare a orașelor pot produce noi presiuni selective, diferite de celedin era glaciară. Prin urmare, va trebui să ne adaptăm.
Durata de viață
Oamenii vor evolua în mod sigur și vor găsi leacuri pentru a trăi mai mult. În ultimele două secole, o alimentație mai bună, medicamente și igiena au redus mortalitatea. Având în vedere că tot mai mulți oameni trăiesc acum și până la 100 sau chiar 110 de ani, sunt există motive să credem că genele noastre ar putea evolua până când va fi ceva obișnuit ca o persoană să trăiască 100 de ani sau chiar mai mult.
Frumuseţea
În ultimele secole, războaiele de cucerire, colonizările și comerțul, inclusiv comerțul cu sclavi, toate acestea au schimbat populațiile, care s-au amestecat între ele. Iar aspectul oamenilor a început să fie tot mai diferit. Selecția sexuală va accelera și mai mult evoluția aspectului oamenilor. Dacă majoritatea formelor de selecție naturală nu va mai funcționa, alegerea partenerului va juca un rol mai important. Oamenii ar putea deveni mai atractivi, dar mai uniformi ca aspect. Mass-media globalizată poate crea, de asemenea, standarde mai uniforme de frumusețe.
Inteligența și personalitatea
Creierul și mintea oamenilor vor evolua, probabil, în mod semnificativ. Oamenii din Epoca de piatră au stăpânit multe abilități: vânătoare căutarea hranei, fabricarea de unelte. Oamenii moderni îndeplinesc mai puține roluri, dar mai exacte. Schimbarea tiparelor sociale va schimba probabil și personalitatea oamenilor. Poate că din această cauză, tot mai mulți oameni suferă de probleme psihologice precum singurătatea, anxietatea și depresia.
Vor apărea specii noi?
Se spune că odată au existat nouă specii umane, iar acum suntem doar noi. Pe viitor ar putea evolua noi specii umane? Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi nevoie de populații izolate, supuse unor presiuni selective distincte. Dacă oamenii ar fi segregați, căsătorindu-se doar pe baza religiei, clasei, castei sau chiar a politicii, ar putea evolua populații distincte, chiar și specii. În măsura în care cultura este cea care ne desparte, tot ea ar putea conduce evoluția în moduri diferite. Dacă culturile devin mai diverse, acest lucru ar putea spori diversitatea genetică umană.