Nici prea devreme nu e bine, nici prea târziu
Castraveții au nevoie de multă apă și nutrienți pentru o recoltă excelentă. Dacă doriți să vă bucurați de castraveți aromați pe tot parcursul verii, fertilizarea este extrem de importantă. Dar știți exact când pot fi recoltați?
Castraveții sunt destul de pretențioși în ceea ce privește momentul în care trebuie culeși. Pentru că, așa cum știu toți grădinarii, trebuie culeși la momentul potrivit. Dacă e prea devreme, nu vor fi suficient de copți și nici la fel de mari pe cât ați vrea. Dacă așteptați prea mult, vor avea un gust amar și multe semințe.
De obicei, în timpul sezonului de recoltare alegeți câțiva pentru a vă face o idee. Fiecare plantă produce, de obicei, 10 până la 15 castraveți pe o perioadă de aproximativ trei săptămâni. În functie de soiul cultivat (de toamnă sau de vară), recoltarea lor se face începând cu lunile mai-iunie, respectiv august-septembrie. Recoltarea se face prin tăierea castraveților cu o pereche de foarfece. Pentru murat, sunt indicați cei care au o lungime de 10-12 cm.
Sezon de creștere de 50 până la 70 de zile de la plantare
Indiferent de soiul lor, castraveții au un sezon de creștere destul de lung, de aproximativ 50 până la 70 de zile de la plantare. Este indicat să verficați pe pachetul de semințe pentru a fi sigur. Se coc în momente diferite, fie că este vorba despre un arac sau un tufiș, așa că este important să acordați o atenție specială fructelor când se deschid primele flori. În opt până la 10 zile de la acel moment poate începe recoltarea.
Trebuie culeși când au aproximativ 5 cm lungime
Fructul trebuie să fie ferm, iar coaja va avea o nuanță de verde deschis. Castraveții cornișon trebuie culeși când au aproximativ 5 cm lungime. Dacă vreți să-i puneți la murat cu mărar, așteptați până când au aproximativ 7 până la 8 cm lungime.Semințele vor fi moi, iar fructele vor fi tari. Amintiți-vă că, lăsați pe plantă prea mult timp, vor deveni amari.
Începeți întotdeauna culesul castraveților dimineața devreme, cât timp există încă rouă pe plante. Asigurați-vă că purtați mănuși și aveți un cuțit foarte ascuțit sau o mașină de tuns. Nu răsuciți niciodată tulpinile când recoltați, deoarece poate deteriora planta.
Nu ignorați fertilizarea
Castraveții sunt culturi care pot fi sădite și în grădina de legume, și în ghivece, atât în interior, cât și în aer liber. Este important să încorporați îngrășământ în orice amestec de ghiveci, deoarece castraveții absorb rapid toți nutrienții din sol.
Prin urmare, hrănirea cu nutrienți devine vitală în timpul sezonului de creștere pentru a vă asigura că plantele au toți nutrienții necesari. Lipsa nutrienților poate cauza multe probleme, inclusiv îngălbenirea frunzelor și a plantelor, care nu vor mai produce atât de multe fructe.
Ruth Hayes, un expert în grădinărit, descrie castraveții, precum și roșiile, dovleceii și dovleceii, drept „super-mâncăcioși” pentru că iau din sol aproape toți nutrienții când sunt cultivați în recipiente sau în pungi.