Cum și când trebuie tăiat liliacul? Greșeala pe care o face toată lumea

liliac

sursă: livedeco.ro

Liliacul este una dintre cele mai populare flori de primăvară. Miroase foarte frumos, este ușor de plantat, dar și de îngrijit. În funcție de varietate, liliacul se găsește în nuanțe de violet, alb și, desigur, lila. În plus, fiind un arbore cu flori atât de îndrăgite, are și multe semnificații în folclor. Tăierea liliacului este o practică necesară pentru menținerea acestor arbuști în condiții bune. Există câteva sfaturi de urmat prin care să vă asigurați că obțineți cele mai bune rezultate.

Acoperit mai ales cu flori violete sau albe, având un miros îmbătător la sfârșitul primăverii, liliacul se găsește în numeroase grădini. Dar când vine vorba de tăierea arbustului, mulți grădinari o fac prea devreme, folosind o abordare greșită, care va face ca anul viitor acesta să nu mai înflorească.

Un site de specialitate arată cum ar trebui tăiat liliacul, astfel încât să vă puteți bucura de arbuști cu ciorchine de flori cât mai frumoase în fiecare primăvară.

Liliacul, a cărui denumire științifică este Syringa vulgaris, face parte din familia oleaceelor. Este o specie din genul Syringa care înflorește primăvara și are un miros plăcut, puternic. Este un arbust a cărui înălțime este cuprinsă între doi și șapte metri, cu ramuri drepte și lujeri puțin muchiați. De acea, tăierea liliacului poate încuraja mai multe înfloriri și o sănătate mai bună a plantei. Așadar, este o idee bună să faceți acest lucru dacă aveți la îndemână cea mai bună foarfecă de tăiat pentru plante, potrivit gardeningetc.

Când trebuie tăiat liliacul

Ramurile noi înfloresc de obicei după 2-3 ani, dar pentru a te asigura că planta va înflori generos în fiecare an, trebuie tăiată în mod regulat. Graham Rice, expert în grădinărit, spune că tăiatul liliacului trebuie făcut la sfârșitul primăverii, odată ce înflorirea a încetat. Nu este de ajuns tăierea doar a florilor uscate de liliac, ci întreaga ramură. Astfel, în primăvara următoare, liliacul va dezvolta mai mulți lăstari și va înflori mai mult. Deci, trebuie să profitați de momentul în care liliacul nu mai înflorește și să nu-l tăiați niciodată iarna, așa cum ne sfătuiește grădinarul Scott.

Nu tăiați mai mult de o treime din ramuri!

Este bine să fie tăiată o treime din ramuri pentru a te asigura că liliacul va face noi lăstari. Astfel, aerul va circula mai bine, liliacul va primi mai multa lumină de la soare și va ajuta arbustul să se dezvolte armonios. De asemenea, nu trebuie uitați nici acei lăstari care pornesc din rădăcinile liliacului sau din tulpină. Lăstarii nu fac decât să consume din seva arbustului. Un liliac care are, în general, o formă frumoasă și nu este supraîncărcat (doi metri este o înălțime bună), spune grădinarul John Scott, va avea nevoie de o tăiere ușoară, anuală, pentru a curăța planta.

Când se recomandă tăierea totală

Dacă însă aveți o tufă de liliac care a crescut prea mare sau inestetică, Rice recomandă tăierea totală, adică să mai rămână doar 20 cm. Dar trebuie să știți că va dura cam 2- 3 ani până ce liliacul va crește din nou și va reînflori. Odată ce o tufă de liliac a ajuns la maturitate, nu va mai avea nevoie de eliminarea florilor uscate. Din acest moment, tăierea se recomandă mai ales pentru menținerea aspectului plantei și pentru cât mai multe flori.