Cum și de ce fac partidele românești propagandă economică

„Everybody lies” zicea un personaj dintr-un serial popular de la TV. O vorbă plină de înțelepciune care ar trebui folosită de către cei care urmăresc scena politică și economică românească: nu doar „ai lor” mint, ci și „ai noștri”, oricare ar fi ei.

De exemplu de la PSD, Eugen Teodorovici ne anunță că agrează eliminarea salariului minim pe economie în mediul privat, doar pentru ca actualul ministru al muncii să spună că o astfel de idee e exclusă. Tot de la PSD am aflat că vor plafona prețul gazelor, pentru ca apoi să se răzgândească deși era clar din start că acest lucru e imposibil datorită legislației europene în domeniu. Ce să mai zicem de cele mai recente promisiuni de dublare a tuturor pensiilor până în 2021, deși lucrul acesta e aproape imposibil fără a băga țara în faliment.

Nici opoziția nu stă cu mâinile în buzunar însă: PNL postează pe Facebook un atac la guvernarea PSD în care amestecă probleme reale (inflație mare, ROBOR în creștere) cu chestii false, cum ar fi că România a avut creștere economică zero în T1 2018 sau că ar fi vina actualului Guvern pentru deficitul comercial. În fapt creșterea economică în T1 a fost de 0,1% (puțin, dar nu 0% și înseamnă o creștere a PIB de 3,8 miliarde lei), în timp ce deficitul comercial nu poate fi controlat direct de Guvern fiind generat de mediul privat. Un alt graphic postat de PNL compară creșterea economică din T4 2016 cu cea din T4 2017 și cu cea din T1 2018, deși un student de anul 1 de economie vă poate spune că e ca și când ai compara merele cu perele.

Să nu uităm nici de de USR care încearcă printr-o postare a lui Dan Barna să sperie românii cu niște cuvinte pompoase („România este îngropată în datorii”) și cifre scoase din context („datoria publică se mărește cu 354.000 de euro la fiecare jumătate de oră”).

Dacă domnul Barna ar face același calcul pentru SUA ar vedea cum datoria lor a crescut cu 50 de milioane de dolari la fiecare 30 de minute în aceeași perioadă. Calcule de genul ăsta nu au nicio valoare pentru că economia națională e uriașă, iar o creștere a datoriei pe minut / oră va fi întotdeauna impresionantă pentru omul de rând, deși raportat la PIB lucrurile arată diferit:

Adevărata problemă e însă alta: urmează o ajustare a dezechilibrelor acumulate în economie (deficitul structural și cel comercial). Opoziția crede că ajustarea se va petrece în mandatul PSD, iar PSD încearcă să o împingă spre următorul guvern. Niciuna dintre părți nu vrea să explice publicului de ce va fi probabil nevoie de tăieri ale cheltuielilor bugetare și / sau creșterea taxelor sub o formă sau alta. Preferă în schimb să arate cu degetul spre ceilalți și să îi acuze că au distrus economia (PNL și USR) sau să se laude cu chestii ireale (PSD).

În același timp niciunul dintre cele trei partide nu își crede proprii simpatizanți capabili să înțeleagă ce se întâmplă în economie și nici nu e dispus să investească timp și resurse în a le explica, deși asta le-ar face viața considerabil mai ușoară în viitor.

Daniel Voica este consutant fiscal şi autor al site-ului www.economie101.ro