Sandu este astazi divemaster PADI nr. 622257 (maestru scafandru) si face scufundari de doi ani de zile.

„Am vazut in Regie afisele care promiteau salarii mari”, isi aminteste Sandu de momentul in care s-a hotarat sa faca primul curs de scafandru. „Dupa prima scufundare la bazin am zis ca asta vreau sa fac.”
Pentru cursul de baza a platit 150 USD, iar pentru primul sau brevet de scafandru, alti 40 USD. Ca sa atinga gradul de divemaster a cheltuit in jur de 1.200 USD pentru cursuri. Sandu a vrut sa ajunga maestru pentru a putea pleca in strainatate sa se angajeze.
In Europa, un maestru scafandru castiga minimum 500 USD/luna, cu cazarea si diurna asigurate.
Bogdan Ungureanu se pregateste pentru a da examenul de divemaster. Nu are de gand sa plece vreodata din tara pentru ca, spune el, face scufundari de placere. „Devii fericit fantastic de repede si de usor”, spune el.
„In Romania, lumea se apuca de scufundari din trei motive”, spune Sandu. „Pentru bani, de placere si pentru a se da mari in fata prietenilor. E adevarat, continua el, ca cei care o fac doar pentru a iesi in evidenta se indragostesc repede de acest sport si devin practicanti fideli.”

Un curs de baza dureaza pe putin sase zile

Un amator de scufundari trebuie se indeplineasca unele conditii de baza pentru a fi admis la cursuri: sa aiba minimum 12 ani si sa fie apt fizic. Nu este necesar sa fie un inotator de performanta, un nivel mediu fiind suficient.
„Examenul medical e mai mult o declaratie facuta pe proprie raspundere”, spune Ungureanu. „Nu putem verifica fiecare cursant”. Fisa medicala trebuie semnata de un medic generalist. Exista o serie de contraindicatii la scufundari, asa ca e bine ca testele medicale sa fie efectuate in totalitate. Cele mai importante sunt cele de inima, plamani si ORL.
Cursul de baza organizat de Heidi Dive Center se desfasoara in trei etape. Primele doua se desfasoara pe parcursul unui week-end si sunt alcatuite dintr-un curs teoretic si din exercitii de baza in piscina. A treia etapa se face in apa deschisa. Viitorii scafandri pot alege intre Marea Neagra, Marea Adriatica si Marea Rosie, in functie de disponibilitatea financiara.
In Romania, a treia etapa se desfasoara la Agigea, dureaza trei zile si include cinci scufundari. Cazarea poate fi facuta in caminele Institutului de Cercetari Marine, cu 100.000 lei pe zi. Pretul excursiei in Insula Rab din Adriatica este de 400 USD pentru sapte zile si include transportul, cazarea, sase scufundari si un permis de scafandru in Marea Adriatica, valabil un an de zile. A treia posibilitate este un voiaj pe Marea Rosie, cu zece zile petrecute pe vas. Pretul unui astfel de program, cu costul zborului inclus, este de 1.200 USD.
O alta scoala, Professional Diving Association, isi organizeaza cursurile de initiere in timpul verii, la Jupiter. Pretul, de 150 USD, include sase sedinte de teorie si sase scufundari.
Examenul de scafandru consta dintr-o proba teoretica (din materia predata la curs) si o proba practica (la care se reiau exercitiile facute in piscina si in apa deschisa). Examenul poate fi dat de mai multe ori, in cazul in care candidatul nu il promoveaza. Pentru aceasta nu va fi taxat suplimentar.
Cei care au absolvit cursul de baza beneficiaza de o oferta variata de cursuri specializate: scufundare de noapte, fotografie subacvatica, scufundare de pe vapor, scufundare naturalista sau orientare subacvatica cu busola.
Ungureanu este de parere ca o scufundare reusita este cea in care reusesti sa faci ce-ti propui: „Planuieste-ti scufundarea si scufunda-te dupa plan este unul din motourile scafandrilor”, spune el.    

Cat costa echipamentul?

Masca            25 USD
Snorkle (tub de respirat)    8 – 15 USD
Labe            25 – 60 USD
Costum            200 – 1.000 USD
Botosei (se folosesc la labele cu bretele)    50 USD
Manusi            25 USD
Lanterne            20 USD
Cutite            25 – 35 USD
Veste compensatoare    300 USD
Butelii (se vand doar scafandrilor
brevetati)        250 – 300 USD
Detentor
(sistem de respirat)    250 – 1.200 USD
Computer        400 – 1.000 USD

Cine ofera instruire?

Cursuri Heidi Dive Center
· Open Water Diver – scafandru autonom – 190 USD (3 etape, 50 USD fiecare etapa + 40 USD brevetul)
· Advanced Scuba Diver – scafandru avansat – 190 USD
· Rescue Diver – scafandru de salvare – 210 USD
· Master Scuba Diver – scafandru specialist – 290 USD
· Divemaster – maestru scanfandru – 450 USD
Preturile includ brevetul de scafandru aferent fiecarui nivel. Brevetele sunt PADI sau NAUI.

Cursuri Professional Diving Association
· Cursuri de initiere – 150 USD
Pentru nivelurile avansate se plateste 75 USD pentru fiecare treapta. Brevetul eliberat este recunoscut in strainatate in urma unor „check
dive-uri” (scufundari de verificare).

Nota: Scafandrul autonom este nivelul de baza fara de care un cursant nu poate avea acces la nivelurile superioare de pregatire.