Institutul pentru Lucrări de Religie (IOR, denumirea oficială a băncii) nu a procedat la controale suficiente asupra clienţilor săi şi a autorizat deţinători de conturi să transfere sume importante de bani în contul unor terţe părţi, conform aceloraşi surse.

‘Există un risc crescut în modul de funcţionare a băncii IOR, care neidentificând clienţii săi cu precizie, poate fi utilizată ca ecran pentru disimularea de operaţiuni ilegale’, scriu anchetatorii într-un documentul citat de Corriere della Sera.

Ei pun de asemenea în cauză şi băncile italiene care au acceptat transferuri ale IOR fără a fi verificat originea fondurilor, care au fost vărsate ulterior către alte bănci.

‘IOR poate deveni uşor un vector de spălare de bani de origine criminală’, semnalează anchetatorii.

Ei contrazic astfel declaraţiile IOR care dau asigurări că toţi clienţii sunt congregaţii religioase sau clerici.

‘Există de asemenea persoane private care, întrucât beneficiază de o relaţie privilegiată cu Sfântul Scaun, pot efectua depozite de bani şi deschide conturi’, mai precizează anchetatorii.

Ancheta se concentrează pe transferurile a 23 de milioane de euro efectuate în septembrie 2010 prin banca Vaticanului către organismul de credit italian Credito Artigiano, între care trei milioane de euro au fost vărsate către Banca del Fucino şi 20 milioane către JP Morgan Frankfurt.

Transferul acestor fonduri a fost aprobat de Paolo Cipriani, la acea vreme director general al IOR, şi de adjunctul acestuia, Massimo Tulli, care au demisionat între timp şi împotriva cărora anchetatorii sunt hotărâţi să angajeze urmăriri judiciare.

Potrivit La Repubblica, cei doi foşti directori sunt acuzaţi de a fi procedat la mai multe alte transferuri către JP Morgan.

Papa Francisc a instituit o comisie de anchetă asupra băncii şi afirmă că pregăteşte o profundă restructurare a instituţiei bancare – una din cele mai secrete din lume şi aflată în centrul mai multor scandaluri financiare -, în cadrul unor reforme mai ample vizând birocraţia de la Vatican.

SURSA: Agerpres