«Paradoxal, criza economică permite unor domenii să explodeze», spune Stan Tîrnoveanu, managing partner al Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP), companie de avocatură de top 10 în România. Şi cum avocaţii numai de lipsă de spirit speculativ nu pot fi bănuiţi, au reuşit să şi profite de explozia respectivelor domenii. Este vorba în primul rând de insolvenţe şi recuperări de creanţe. „Insolvenţa, litigiile şi arbitrajul, restructurările şi reorganizările, au rămas pe linia întâi şi pe parcursul acestui an, generând împreună venituri de aproximativ 60% din încasările totale realizate de casa noastră de avocatură în intervalul ianuarie-noiembrie 2011“, continuă Tîrnoveanu. Tendinţa este similară în întreaga piaţă: contribuţia departamentelor de litigii la veniturile firmelor a crescut substanţial şi, în cele mai multe cazuri, a devenit predominantă. „Prin însăşi esenţa profesiunii de avocat, litigiile au fost dintotdeauna motorul pieţei de avocatură, această aserţiune fiind, probabil, valabilă pentru piaţa de avocatură din România în general şi cu siguranţă este valabilă pentru firma noastră“, subliniază şi Doru Boştină, fondatorul Boştină şi Asociaţii. Pe de altă parte, veniturile provenite din activitatea de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii au fost cele mai afectate de venirea crizei economice. Cu afaceri ceva mai echilibrate în ceea ce priveşte ariile de competenţă care generează încasări substanţiale, liderul pieţei, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, mizează în 2011 tot pe o creştere a veniturilor din insolvenţe. „Anul acesta, creşterile vor proveni, cel mai probabil, din servicii acordate în dosare de insolvenţă şi recuperări creanţe, proiecte de dreptul muncii, de drept financiar bancar şi de infrastructură şi imobiliare“, apreciază Florentin Ţuca, managing partner al Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.
Criza a inventat avocatul-kamikaze
Dacă jucătorii importanţi au preferat fie să reducă marginal, fie să păstreze la acelaşi nivel onorariile percepute, în piaţă au fost însă şi companii care au preferat să vină cu tarife de dumping, din dorinţa de a acapara cotă de piaţă. Strategia ar putea fi însă păguboasă pe termen lung. „Pot confirma că există multe oferte kamikaze. Sau strategii pentru a intra pe un anumit domeniu. Ca un exemplu, în materia litigiilor și arbitrajelor, noi am participat la două selecţii de oferte. Am pierdut, la una dintre ele chiar la scor. Au fost oferte de 30 de euro pe oră“, spune Florentin Ţuca. Menţionăm că, în mod normal, onorariile orare scad rar sub 100 de euro, iar în cazul avocaţilor cu prestigiu aflaţi la nivel de partener în cadrul firmelor ele ajung în mod frecvent la 350, chiar 400 de euro.
An cu creşteri pentru toată lumea
Avocaţii contactaţi de Capital au prognoze destul de optimiste în ceea ce priveşte rezultatele pe 2011. În cel mai rău caz, se aşteaptă la menţinerea cifrei de afaceri faţă de 2010, iar rezultatele la 9 luni îi îndreptăţesc să creadă acest lucru. „Cu încasările suntem în grafic pentru o creştere de 4%-7% dar, dacă unele proiecte importante pe care le derulăm se vor materializa, există premisele unei creşteri spectaculoase, care chiar ar putea dubla cifra de afaceri“, afirmă Doru Boştină.
Şi firmele de dimensiuni mai mici se aşteaptă la rezultate bune. „Pentru anul 2011 a fost bugetată o creştere a veniturilor de 23%, creştere care ne aşteptăm să survină din revigorarea serviciilor de consultanţă, precum şi din litigii“, afirmă Nicoleta Grama, partener la Dănilă, Petre şi Asociaţii.