Cum să spălați manual vasele cât mai corect?
Poate nu vă dați seama, dar există o modalitate corectă de a spăla vasele manual. Există pași specifici care trebuie luați pentru a vă asigura că vasele sunt foarte curate și gata de următoarea utilizare.
De asemenea, este important să le spălați cu mare grijă, astfel încât să nu se ciobească. Pentru a afla cele mai bune sfaturi și tehnici, experții chestionați de acest site arată cum să spălați corect vasele, pentru a le lăsa igienizate și strălucitoare, scrie Real Simple.
E mai bine să folosiți mașina de spălat vase sau să le spălați manual?
Înainte de a începe să spălați vasele de mână, Katie Barton, expertă în curățenie la Homedit, recomandă să răzuiți bine excesul de mâncare de pe vasele murdare.
„Dacă nu faceți asta, veți avea o chiuvetă plină cu resturi de alimente și murdărie, ceea ce va face ca vasele să iasă murdare”, avertizează ea.
Excesul de alimente din chiuvetă poate afecta instalațiile sanitare, mai ales dacă farfuriile sunt acoperite cu substanțe grase sau cu amidon, care pot înfunda țevile.
Odată ce vasele sunt răzuite de resturile de mâncare, puteți începe să le spălați.
Umpleți chiuveta cu apă
Folosiți un dop de scurgere pentru a astupa chiuveta sau un lighean mai mare pe care îl umpleți cu apă. După ce le-ați umplut cu apă fierbinte, adăugați câteva picături de detergent de vase.
Începeți cu oalele și tigăile
Odată ce chiuveta este plină cu apă fierbinte, înmuiați toate oalele și tigăile.
„După aproximativ 20-30 de minute, resturile de mâncare se vor desprinde și le puteți răzui cu o spatulă sau le puteți șterge cu un prosop de hârtie”, spune ea.
După ce oalele și tigăile sunt curățate, scurgeți apa murdară din chiuvetă.
Umpleți din nou chiuveta
Adăugați din nou apă fierbinte și mai mult detergent de vase. Puneți vasele care sunt mai puțin murdare, de obicei ceștile și tacâmurile.
„Spălați vasele cu un burete, clătiți cu apă rece și uscați cu un prosop. Treceți, treptat, la vasele mai murdare”, recomandă ea.
Dacă apa devine murdară sau grasă, se răcește sau pierde toată spuma, scurgeți-o și umpleți chiuveta cu apă proaspătă, fierbinte, și cu detergent de vase.
Utilizați bureți de vase neabrazivi
Selectați cu atenție ceea ce folosiți pentru spălarea vaselor.
„Folosiți un burete sau o cârpă de vase pentru a curăța ușor fiecare farfurie, acordând o atenție sporită zonelor cu reziduuri încăpățânate”, spune Rubin. „Evitați să folosiți bureți de sârmă sau abrazivi pe suprafețe delicate pentru a preveni zgârieturile și deteriorarea vaselor”, adaugă ea.
Clătiți din nou
După spălare, clătiți vasele sub jet de apă fierbinte pentru a îndepărta orice reziduuri de detergent rămase. Asigurați-vă că le clătiți cu apă curată.
Uscați-le în mod corespunzător
Ștergeți ușor vasele, oalele și tigăile cu un șervet curat absorbant sau utilizați un suport de vase curat și lăsați-le să se usuce la aer.
Asigurați-vă că prosoapele de vase sunt spălate în mod regulat pentru a preveni răspândirea bacteriilor. De asemenea, igienizați frecvent suportul de uscare a vaselor.
Luați măsuri suplimentare de igienă
Pentru a îmbunătăți igienizarea, luați în considerare utilizarea unei soluții cu înălbitor sau a unui spray de igienizare pe blaturi, chiuvete și rafturi pentru vase.
Sau puteți crea rapid unul.
„Diluați o lingură de clor în apă și aplicați pe suprafețe, permițându-le să se usuce la aer pentru o eficacitate maximă”, a spus Rubin.