Un pepene verde este printre cele mai gustoase fructe ale verii, dar alegerea unui pepene perfect poate fi o provocare. Un fermier experimentat din Cordele, Georgia, „capitala pepenilor verzi din lume”, ne oferă câteva sfaturi esențiale pentru a ne asigura că alegem un pepene dulce și copt.
Urmând aceste sfaturi utile poți alege un pepene copt și delicios de fiecare dată.
Cum să alegi un pepene verde copt
Cea mai bună modalitate de a vedea dacă un pepene verde este copt este să cauți pata gălbuie de pe partea inferioară a pepenelui.
Pata trebuie să fie de un galben pal, cremos și untos. Dacă această zonă este verde deschis sau albă, pepenele nu s-a copt încă.
„Ar trebui să aibă o culoare ternă, iar burta sau partea inferioară a pepenelui ar trebui să aibă o pată galben-cremă”, spune Carter, potrivit Simply Recipes.
„Acesta este locul în care pepenele a stat pe pământ și s-a copt la soare”, adaugă el.
Un pepene verde copt ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa, deoarece pepenii verzi sunt 92% apă. Așa că ridică mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și compară greutatea. Cel mai greu va fi, probabil, mai copt și suculent.
Sunetul pepenelui ne poate spune dacă e copt sau nu
Unii oameni sugerează să lovești pepenele pe lateral pentru a determina cât de copt este. Pepenele verde copt va avea un sunet surd și gol. Deși această metodă necesită un auz mai fin, este un indicator util.
„Un pepene verde copt va avea un sunet surd și gol”, spune Carter. „Un pepene verde imatur va avea un sunet mai ascuțit.”
Caută liniile maronii și aspre de pe lateralul pepenelui, asemănătoare cu o pânză de păianjen. Se crede că dantelarea este cauzată de polenizare. Cu cât este mai multă dantelare, cu atât pepenele poate fi mai dulce și mai copt.
Zgârie ușor suprafața pepenelui verde cu unghia. Dacă coaja se desprinde mai ușor și dezvăluie o zonă alb-verzuie dedesubt, pepenele este copt. Dacă lasă doar o adâncitură și o linie mai întunecată, nu este copt.
Chiar dacă nu ați nimerit un exemplar bun, aveți opțiuni
Pentru a maximiza șansele de a avea un pepene suculent și gustos, cumpărați-l în sezon. Odată tăiat din viță de vie, un pepene verde are o perioadă de valabilitate de aproximativ trei până la patru săptămâni.
Dacă tăiați un pepene verde și acesta nu este atât de gustos pe cât vă place, aveți câteva opțiuni.
„Faceți o rețetă cu alte ingrediente adăugate sau cumpărați altul”, spune Carter.
Cocteilurile de pepene verde și salatele foarte condimentate sunt modalități excelente de a folosi un exemplar care nu se ridică la nivelul așteptărilor.