De la realegerea lui Reegan în 1984 și în mandatul lui G.W.Bush, moneda europeană și-a dublat valoarea față de dolar. Pe de altă parte, valuta americană a recuperat 25% în timpul democratului Clinton, tendința de apreciere fiind mai clară în al doilea mandat. Chiar dacă sub conducerea lui Obama aprecierea a fost nesemnificativă, „piața ar putea considera că realegerea sa ar fi benefică dolarului pe termen lung, iar numirea lui Romney ar duce cursul EurUsd spre maximele din perioadele Bush”, sunt de parere analiștii Sucursalei Admiral Markets din România.
Americanii îsi aleg președintele în luna noiembrie, însă acesta își începe oficial mandatul după ceremonia de inaugurare de la începutul lui 2013. În ultimii 30 de ani, în cele 8 astfel de perioade de 3 luni, cursul EurUsd a scăzut între 3 și 5% de 6 ori, apreciindu-se semnificativ o singură dată, indiferent de cine a fost ales președinte.
În contextul actual, este dificilă o previzionare exactă despre cine ar fi mai „prietenos” cu piețele financiare și cum vor reacționa acestea. „Barack Obama este considerat favorit și de aceea reacția va fi cel puțin dublă în cazul în care Romney câștigă. Pe de o parte, democrații sunt adepții măsurilor neconvenționale de politică monetară, iar republicanii sunt împotrivă.
Pe termen scurt, schimbarea ar genera aversiune față de risc, dar pe termen lung ar fi un factor pozitiv pentru economia americană prin reducerea deficitului. Pe de altă parte, majorarea taxelor pe venituri începând din 2013, susținută de Obama și dezaprobată de Romney, i-ar putea determina pe investitori să-și marcheze profiturile în cazul continuării regimului democrat, adică un declin al burselor de acțiuni și mărfuri și un avans al dolarului”, precizează analiștii Admiral Markets.