Firmele care investesc în centrale proprii obţin economii importante la capitolul costuri. Construirea de centrale de capacitate mică, dar cu o producţie suficientă pentru a asigura energia necesară activităţii, este o tendinţă care începe să intereseze firmele din România. Economiile astfel obţinute nu sunt deloc neglijabile, iar investiţia se amortizează destul de rapid. Din datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE) reiese că, la ora
Firmele care investesc în centrale proprii obţin economii importante la capitolul costuri. Construirea de centrale de capacitate mică, dar cu o producţie suficientă pentru a asigura energia necesară activităţii, este o tendinţă care începe să intereseze firmele din România. Economiile astfel obţinute nu sunt deloc neglijabile, iar investiţia se amortizează destul de rapid.
Din datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE) reiese că, la ora actuală, există un număr maxim de 15 producători care deţin instalaţii mici (cu puteri sub 5 MW), ce furnizează anual în Sistemul Energetic Naţional (SEN) o cantitate de energie de circa 400 GWh. Precizăm că statistica ANRE include numai acei autoproducători licenţiaţi, adică cei care, pe lângă asigurarea propriilor consumuri, furnizează energie în SEN. Dintre aceştia se pot număra pe degete firmele care desfăşoară activităţi total diferite faţă de cele legate de producţia de energie, dar care şi-au dezvoltat propriile capacităţi energetice. În această categorie intră Rulmenţi Bârlad, Compa Sibiu, Marr Sugar Bucureşti, Nusco Imobiliara Bucureşti. Este surprinzător faptul că atât de puţine firme au ales să îşi construiască centrale care să le asigure energia electrică şi termică necesare desfăşurării activităţii de bază. Şi asta pentru că deţinerea unei centrale proprii înseamnă o reducere consistentă a costurilor pe care le-ar avea dacă ar achiziţiona energia de la un furnizor din piaţă.
Autoproducătorii pot alege între a vinde energia electrică produsă, la tarife reglementate de ANRE – la un preţ mai mic cu 10% faţă de cel al furnizorilor care au obligaţia de a o prelua – sau o pot vinde la preţuri negociate cu furnizorii.
Economii la costurile energetice
Dezvoltarea micilor producători privaţi de energie este susţinută de ANRE pentru că aduce avantaje importante la nivelul SEN. În primul rând, sunt reduse semnificativ pierderile din reţelele de distribuţie. În acelaşi timp, existenţa unui număr mare de astfel de grupuri mici, unele extrem de flexibile în funcţionare, permite o gestionare mult mai eficientă a curbei de sarcină. Producţia distribuită va fi încurajată prin mecanismul prevăzut pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, prin care distribuitorii vor fi obligaţi să preia energia de la autoproducători la un preţ reglementat.
EOLIAN
Este una din soluţiile viitorului inclusiv pentru România, în special pentru acoperirea necesarului de energie în zonele rurale greu accesibile.Valoarea investiţiei pentru o instalaţie eoliană nouă de producere a energiei este de circa 2.300 de dolari/kW instalat.
SOLAR
Intrând în categoria energiei produse din surse regnerabile, ca şi energia eoliană, va beneficia de anul viitor de un mecanism de susţinere mult mai stimulativ, bazat tot pe certificate verzi. Investiţia se ridică la 5.000- 6.000 de dolari/kW instalat.
BIOGAZ
Ideea utilizării biogazului rezultat din deşeurile organice pentru producerea energiei câştigă tot mai mult teren în România. Investiţia pentru a realiza o astfel de instalaţie de producere a energiei depăşeşte 3.000 de dolari/kW instalat.
GAZE NATURALE
Investiţia în capacităţi energetice de cogenerare ce folosesc drept combustibil gazele naturale este una dintre cele mai mici, ajungând la maximum 1.000 de dolari/kW, pentru unităţi mari, sau 1.200-1.300 de dolari/kW, în cazul unităţilor mici.
Cu o centrală proprie de producere a energiei, economiile realizate de societatea consumatoare, la transport şi distribuţie, pot depăşi 20 euro/MWh sau chiar mai mult, în cazul racordării la joasă tensiune.