Acum aproximativ 40 de zile, în 12.12.2007, sub titlul „Ce faci când bursa va scădea?“, am scris: „Cu alte cuvinte, o scădere a burselor americane va influenţa garantat evoluţia în acelaşi sens a celei româneşti. În aceste zile de mare slăbiciune în Statele Unite şi Europa, deţinătorilor de acţiuni în piaţa românească le vine greu să accepte ideea că preţurile vor merge din nou la solduri.“ Şi ce solduri au fost… Cu garanţie. Pentru restul anului, pornim de la aceeaşi idee: bursele europene, inclusiv cea românească, o vor mima pe cea americană. Cui nu-i place să se pună în faţa trenului. Analizăm indicele Dow Jones pentru a vedea ce se întâmplă cu creşterea începută azi.
Graficul săptămânal al indicelui Dow Jones arată piaţa SUA încă în trend ascendent pe termen lung, deasupra liniei de suport. În acelaşi timp, formaţiunea Cap-şi-Umeri LS-Head-RS cu caracter negativ se desfăşoară în toată splendoarea ei. Să calculăm obiectivul de preţ, având în vedere următoarele date: Head=14.164, A=12.650, B=12.800. Obiectivul se calculează scăzând din B, diferenţa Head-A, adică (12.800-(14.164-12.650))=11.286 ceea ce reprezintă aproximativ suportul punctat. Minimul L din 23.1.2008 a fost de 11.644. Reacţia din piaţa SUA a fost masivă, cu volume excelente şi un minim temporar înregistrat. Acum, indicele se întoarce, tehnic, într-un rally până la rezistenţa de 13.000. Mai sus nu se trece! După acel moment, vom asista la o nouă prăbuşire, cel puţin până la suportul trendului lung (punctat). Din iulie, piaţa este în scădere, şi pentru a fi mai precişi, indicele trebuie să treacă deasupra valorii de 13.800 (top în decembrie 2007) pentru a indica posibilitatea unui trend ascendent. Imposibil pe o durată de cel puţin un an.
În concluzie, piaţa, generoasă cum este în fiecare moment, oferă o posibilitate excelentă de a câştiga în acest rally (creştere). Dar trendul superior este şi rămâne negativ şi în SUA, şi în piaţa românească. 2008 va fi anul selecţiei naturale la bursă.
sursa: https://ta.educofin.com