Competitivitatea Romåniei raportată la nivel internaţional este scăzută, iar acest lucru transpare din ratingul negativ pe care îl primim în diverse analize economice.
De exemplu, Raportul Global privind Competitivitatea din 2006, elaborat de Forumul Economic Mondial, plasează Romånia pe locul 68 din 125 de ţări analizate (singura ţară pe care o devansăm este Bulgaria în comparaţie cu ţările UE 27), în scădere de pe locul 67 în 2005 şi 63 cu un an înainte. Datele sugerează nevoia unei intervenţii publice pentru a îmbunătăţi competitivitatea economiei romåneşti. Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) are drept scop creşterea productivităţii firmelor şi reducerea decalajului faţă de productivitatea medie din UE. Obiectivul final al acestuia este de a obţine o creştere anuală medie a PIB pe angajat de 5,5%, ceea ce se traduce prin atingerea unui procent de 55% din productivitatea UE pånă în 2015.
Eligibilitatea investiţiei pentru fonduri structurale
Firma Auto SRL a fost înfiinţată în 1997 cu capital integral privat, şi are sediul principal în judeţul Olt. Firma are 58 de angajaţi, o cifră de afaceri pe 2005 de circa trei milioane euro şi produce piese auto, caroserie, piese de direcţie şi motor, părţi electrice (CAEN 3430). Firma vrea să dezvolte noi produse cu care să poată face faţă competiţiei în creştere. Compania vrea să diversifice şi să extindă producţia locală. De aceea trebuie să achiziţioneze utilaje de aproximativ 2,3 milioane de euro, pe care să le instaleze într-o hală deja existentă, care necesită cheltuieli minime de reabilitare. Firma este solidă financiar, dar un efort investiţional din surse proprii nu este posibil, încåt este nevoie de o finanţare externă.
Proiectul de investiţie se încadrează în POS CCE, Axa 1, Domeniul de intervenţie 1.1 „Investiţii productive“. Proiectul de investiţie este eligibil, conform Programului Complement, urmărind diversificarea producţiei unei unităţi existente prin noi produse şi servicii. Dimensiunea totală a proiectului este de circa 2,3 milioane de euro, încadråndu-se în categoria investiţii pentru IMM-uri, categoria întreprinderi mijlocii.
Cheltuielile propuse sunt în mare parte eligibile, întrucåt se încadrează în categoria destinată achiziţionării de maşini şi echipamente, costurile de reamenajare a spaţiului de producţie fiind sub 50% din valoarea proiectului. Cheltuielile de consultanţă pentru studiile de impact/fezabilitate sunt eligibile în limita a 5% din valoarea proiectului. Firma nu are datorii publice şi are profit operaţional pe ultimii doi ani financiari.
Modalitatea de finanţare
Din costul total al proiectului, 2,3 milioane de euro, 100.000 de euro nu sunt cheltuieli eligibile, conform reglementărilor privind fondurile structurale. Din cheltuielile eligibile de 2,2 milioane de euro, firma poate obţine fonduri nerambursabile de pånă la 60%, fiind o firmă medie amplasată în afara regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Valoarea maximă a ajutorului nerambursabil este de 1,32 milioane de euro. Firma trebuie să cofinanţeze restul de 880.000 de euro. Aceasta poate să contribuie cu 400.000 de euro. Pentru diferenţa de 580.000 de euro (100.000 de euro cheltuieli neeligibile + restul de 480.000 de euro necesari pentru co-finanţare), firma poate apela la un împrumut bancar. Dar fiindcă banii nerambursabili se primesc pe principiul decontării, şi nu în avans, firma apelează la un credit punte, care să-i permită acoperirea necesarului de 1,32 milioane de euro pånă la decontare.
Şanse de selecţie
Pentru a-şi creşte şansele, firma trebuie să justifice contribuţia proiectului la obiectivele POS. De aceea apelează la o firmă de consultanţă pentru elaborarea studiului de impact. Proiectul trebuie să fie fezabil şi viabil pentru firmă, iar investiţia trebuie să aibă un impact pozitiv asupra sectorului economic şi/sau al economiei romåneşti în ansamblu, prin creşterea competitivităţii. Firma ia în calcul şi criteriile de selecţie, care încurajează crearea de noi locuri de muncă, creşterea nivelului de inovare şi un nivel al cofinanţării cåt mai ridicat.
Atentie la proiect!
"Pentru a putea obţine finanţare nerambursabilă trebuie să îndeplineşti criteriile de eligibilitate, să ai un proiect bine făcut şi fonduri pentru a demara investiţia", Alexandru Ruff, GEA Strategy & Consulting SA