Cum tăiați tufele de roșii într-un mod corect? 3 pași simpli care nu dau greș!

roșii

SURSA FOTO: Dreamstime

Vara este anotimpul roșiilor. Nimic nu se compară cu o salată sau o supă de roșii răcoritoare. Pe lângă beneficiile aduse sănătății, roșiile ajută și la pierderea câtorva kilograme. Cei care au grădină sau solar se pot bucura de tomatele culese pe loc. Dar cei care cultivă roșii știu că sunt destul de pretențioase.

Tomatele au nevoie de lumină solară și de spațiu, altfel frunzele vor „fura” toată lumina și vor provoca o creștere lentă sau chiar ofilirea tufei.

De aceea, este recomandat să se facă tăierea tufelor de roșii. Din momentul în care tomatele încep să crească, va trebui să știți cum să tăiați tufele de roșii pentru o recoltă excelentă.

A ști cum să tăiați tufele de roșii în mod corespunzător va ajuta la stimularea creșterii lor și a unei producției de roșii suculente pe tot parcursul anului. Tăierea tufelor permite tuturor tulpinilor și frunzelor să primească suficientă lumină solară, astfel încât planta să poată fotosintetiza mai eficient, potrivit Tomsguide.

Tăierea tufelor depinde și de soiul de tomate

Tăierea tufelor de roșii depinde și de soiul de tomate. Pentru soiurile nedeterminate sau „vining”, inclusiv pentru majoritatea roșilor cherry, tăierea tulpinilor și frunzelor moarte va ajuta ca toți nutrienții să ajungă la roșii.

Dacă ați cultivat un soi determinat, atunci nu e nevoie de multă tăiere. Aceste soiuri tind să crească la o dimensiune predeterminată și să-și coacă toate fructele într-o perioadă scurtă de timp.

Dacă descoperiți că tufele nu produc multe roșii, urmați aceste sfaturi despre modul în care trebuie să tăiați tufele pentru o recoltă perfectă.

1. Tăiați frunzele uscate și galbene

Pentru tufa de tomate verdeața are un rol deosebit de important, fiind responsabilă de hrănirea și respirația plantei, dar și de prevenția evaporării apei din sol. De aceea îndepărtarea frunzelor verzi este contraindicată, în schimb frunzele îmbătrânite, galbene și uscate nu aduc nici un folos.

În primul rând, îndepărtați toate frunzele uscate sau îngălbenite pe care le observați. Dacă vedeți că tulpinile și frunzele de sub primele flori se îngălbenesc, acesta este un semn bun pentru a începe tăierea.

2. Tăiați lăstarii laterali

Uneori pe tufe pot apărea lăstari și frunze noi chiar în mijlocul sezonului. Acestea ar trebui îndepărtate, căci pot împiedica buna dezvoltare a roșiilor, consumând o bună parte din resursele plantei.

Îndepărtați-le folosind cele mai bune foarfece sau pur și simplu smulgeți-le cu mâna dacă au mai puțin de 2 centimetri lungime. Dacă nu tăiați acești lăstari, vor crește în ramuri de dimensiune completă. În plus, vor lua energie de la restul plantei și vor face ca roșiile să devină mai mici.

3. Îndepărtați ramurile care atârnă prea mult

Apoi, îndepărtați toate ramurile lungi, care ating solul. Frunzele care ating solul sunt predispuse la ciuperci sau alte virusuri care pot infecta restul plantei.

Cât de des ar trebui tăiate tufele de roșii

Tăierea începe la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, când tufa este destul de rezistentă. Dacă roșiile sunt crescute în seră, tăierea poate începe mai devreme.

În funcție de perioada anului, tufele de roșii trebuie tăiate, inițial, o dată pe săptămână. În perioada de vârf a verii se recomandă tăierea lor de două ori pe săptămână. Experții sugerează tăierea roșiilor atunci când sunt mici și de îndată ce florile încep să se formeze. Acest lucru va ajuta roșiile să se coacă mult mai repede, înainte de a veni înghețul.