Dependența de alcool distruge milioane de vieți în fiecare an, dar este posibil ca oamenii de știință să fi găsit un remediu pentru această problemă.

Un nou tratament pentru tulburarea consumului de alcool (AUD) a fost testat pe maimuțe, cu rezultate impresionante și, dacă acesta va fi în testat și pe oameni, impactul ar putea fi extraordinar, scrie Indy100.com.

O echipă de neurologi și fiziologi de renume din Statele Unite a testat un nou tip de terapie genică, pentru a vedea dacă ar putea viza în mod direct circuitele creierului asociate cu consumul excesiv de alcool.

De la ce au pornit autorii studiului

După cum au observat, rezultatele lor fiind în revista Nature Medicine, persoanele care sunt dependente de alcool recidivează adesea, chiar dacă încearcă să renunțe, mergând la dezalcoolizare.

Acest lucru are de-a face în mare parte cu ceea ce este cunoscut sub numele de semnalizarea dopaminei mezolimbice (DA), adică modul în care circuitul sistemului nervos central comunică neurotransmițătorul dopamină, asociat cu mișcarea, motivația, căutarea de nou, anticiparea recompensei și sentimentele plăcute aferente acțiunilor cu potențial recompensator.

O proteină numită factor neurotrofic derivat din glial (GDNF) este cheia menținerii acestor neuroni în funcționarea acestui circuit de recompensă.

Utilizarea terapiei genice pentru a furniza mai mult factor neurotrofic derivat din glial  ar putea ajuta

Cu toate acestea, experții au descoperit că nivelurile de GDNF sunt reduse la persoanele cu AUD în perioadele de abstinență de alcool, mai ales într-o regiune a creierului numită zona tegmentală ventrală (VTA), după cum notează IFLScience.

Prin urmare, cercetătorii au decis să testeze dacă utilizarea terapiei genice pentru a furniza mai mult GDNF la VTA ar putea ajuta la întărirea acestei semnalizări cruciale și a preveni ca pacienții să reia obiceiul de a consuma alcool.

Oameni de știință au explicat de ce consumul de alcool la non-dependenți determină eliberarea de dopamină, creând o senzație plăcută de zgomot, în timp ce consumul cronic de alcool determină creierul să se adapteze și să nu mai elibereze multă dopamină.

Rezultatele au fost uluitoare

„Atunci când oamenii sunt dependenți de alcool, nu simt cu adevărat mai multă plăcere în a bea”, a explicat Dr. Kathleen Grant, co-autor principal al studiului.

”Se pare că beau mai mult pentru că simt nevoia să mențină starea de ebrietate”, spune ea.

Pentru cercetările lor, dr. Grant și colegii ei au folosit opt ​​maimuțe, care au fost expuse la concentrații din ce în ce mai mari de alcool pe parcursul a patru perioade de „inducție” de 30 de zile.

Maimuțele au avut apoi acces gratuit la alcool și la apă, 21 de ore pe zi, timp de șase luni, perioadă în care au dezvoltat comportamente intense. Aceasta a fost urmată de o fază de abstinență de 12 săptămâni, cu tratamentul cu GDNF efectuat timp de patru săptămâni la jumătate dintre subiecți.

Terapia genică a fost administrată folosind un vector viral care conține o copie a genei umane GDNF injectată direct în creierul maimuțelor.

Iar rezultatele au fost cu adevărat uluitoare.

”Consumul de alcool a scăzut la aproape zero”, a spus dr. Grant.

„Luni la rând, aceste animale au ales să bea apă și să evite să bea alcool. Au redus consumul de alcool până la punctul în care a fost atât de scăzut încât nu am înregistrat un nivel de alcool în sânge”, a mai spus ea.