Doar patru banci raporteaza informatii pozitive la Biroul de Credit. O oglinda completa a imprumutatilor la banci exista doar la BNR si doar pentru credite de peste 200 de milioane de lei vechi.


Silviu Georgescu si-a intocmit documentatia pentru obtinerea unui credit ipotecar. Toti pasii au fost urmati intocmai si parea sa nu existe nici o problema pana in momentul in care ofiterul de credite a interogat Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Daca in cazul Biroului nu a fost nici o problema (mai exista un credit pe acelasi nume, dar nu se intarziase niciodata plata ratelor), la CRB era declarat rau platnic pentru o datorie de 3,6 lei noi. A urmat apoi un adevarat calvar pentru Silviu, care incerca din rasputeri sa afle de unde provenea acea datorie. Intr-un final, a descoperit cauza: era un comision de administrare a unui vechi card de debit cu facilitate de descoperire de cont. Pentru a obtine totusi creditul, a facut cateva drumuri la ghiseele Banc Post, pentru a achita datoria de care habar nu avea si a dovedi bancii creditoare ca nu este rau platnic. A solicitat extrasele de cont pentru toate operatiunile efectuate cu cardul in ultimii patru ani. Banca creditoare le-a acceptat in copie si i-a atras atentia sa pastreze originalele “pentru ca nu se stie niciodata cand va trebui sa mai faca dovada ca a platit 3,6 lei”. In evidenta CRB, o astfel de datorie, chiar daca a fost platita, ramane inregistrata sapte ani.


serban Epure, director general Biroul de Credit, declara ca are inregistrati 3.500 de persoane cu datorii cuprinse intre unu si zece lei noi, dintr-un total de 208.000 de debitori cu restante curente. Cum se justifica aparitia acestei datorii minuscule in evidentele institutiilor specializate? Epure considera ca din cauza unei lipse de comunicare intre banca si client. Discutii pentru rezolvarea inregistrarilor datoriilor mici exista, dar parerile sunt impartite.


In schimb, daca restantele de un leu sunt raportate atat la CRB cat si la Biroul de Credit, o oglinda completa a tuturor creditelor accesate de un individ nu se poate inca realiza. La ora actuala, informatii pozitive la Biroul de Credit sunt varsate de doar patru banci din 21 cate participa la sistem. La BNR exista raportari pozitive pe total sistem, dar numai pentru creditele de peste 200 de milioane de lei vechi, ceea ce face ca doar creditele ipotecare sa fie raportate.


La ora actuala, exista un singur debitor inregistrat cu creante la zece banci si alti doi, cu datorii la noua institutii de credit.


serban Epure spera ca in acest an sa raporteze si celelalte banci informatiile pozitive. Chiar si in acest caz, o verificare exacta a gradului de indatorare a unei persoane sau a unei familii va fi posibila abia de anul viitor. Tot la capitolul proiecte pentru 2006, Biroul de Credit are inclusa si faza a treia, dezvoltarea scoringului. “Asa cum l-am gandit, tipul de scoring pe care vrem sa-l propunem ar putea fi folosit de anul viitor si din perspectiva aplicarii reglementarilor prevazute in acordul Basel II”, spune Epure.

Topul datornicilor pe categorii de Imprumuturi (februarie 2006)

Cele mai multe restante inregistrate la Biroul de Credit sunt cele aferente creditului de consum, urmate apoi de debitele de la cardurile de credit. In acest context, restrictiile BNR ar trebui sa vizeze in principal creditul de consum, principalul “vinovat” si pentru cresterea deficitului de cont curent.

Sursa: Biroul de Credit