Cum tratezi putregaiul rădăcinii orhideelor. Vei preveni și orice infecție viitoare

orhidee

SURSA FOTO: Dreamstime

Putregaiul rădăcinii orhideelor este o infecție gravă care poate duce rapid la moartea plantelor. Aflați cum să depistați semnele infecției, cum să salvați planta și să evitați reapariția problemelor.

Dacă orhideea arată jalnic, poate fi din cauza unei boli comune, numită putregaiul rădăcinii orhideelor.

Cauzată sau exacerbată de îngrijirea proastă a orhideelor, boala diminuează sănătatea plantei. Dacă este lăsată netratată, poate duce la moartea prematură a plantei, potrivit Gardeningknowhow.

Cei mai cunoscuți vinovați sunt Pythium și Phytophthora

Toate tipurile de orhidee pot fi afectate de putregaiul rădăcinii. Mai multe tipuri de ciuperci pot provoca boli în rădăcinile plantei, dar cei mai cunoscuți vinovați sunt Pythium și Phytophthora. Acestea sunt mucegaiuri care se dezvoltă în condiții calde și umede.

Putregaiul rădăcinilor este o problemă critică, așa că, dacă bănuiți că orhideea este afectată, luați măsuri imediate pentru a diagnostica problema și a trata zonele afectate. Apoi, poți revigora orhideea, astfel încât să prospere și să înflorească din nou.

Deoarece cele mai multe daune au loc în mediul de ghiveci, putregaiul rădăcinii orhideelor poate fi inițial dificil de observat. Unele semne pot fi prezente și cu alte probleme comune ale acestei plante. Atenție la următoarele simptome:

  • Frunzele plantei vor cădea, se vor încreți și vor deveni mai puțin ferme
  • Frunzele se vor decolora și se îngălbenesc
  • Planta își va pierde vigoarea și nu va crește într-un ritm normal
  • Orice rădăcină de orhidee va deveni decolorată și zbârcită.
  • Dacă detectați mirosul de putred și mucegai, este posibil ca planta să fi fost infectată

Cum să diagnosticați putregaiul rădăcinilor?

Pentru a diagnostica putregaiul rădăcinilor, este necesar să scoateți planta din ghiveci și să inspectați rădăcinile. Ar trebui să fie tari și verzi dacă sunt bine udate și sănătoase. La plantele uscate, rădăcinile vor avea o tentă cenușie

Dacă rădăcinile au pete moi și pete maronii spre negru, probabil planta a fost infestată cu putregaiul rădăcinilor. Trebuie luate măsuri imediate pentru a salva orhideea.

Putregaiul rădăcinii este ușor diferit de putregaiul coroanei de orhidee, care apare atunci când apa se acumulează excesiv la baza frunzelor.

Ciupercile responsabile de producerea putregaiului rădăcinii de orhidee sunt agenți cauzali – au nevoie de ajutor pentru a ajunge la un punct dăunător. Orhideele ale căror rădăcini putrezesc sunt adesea supraudate, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente greșeli de îngrijire a orhideelor.

Dacă rădăcinile stau în mai multă apă decât pot absorbi, vor începe să se înmoaie și să se descompună.

SURSA FOTO: Dreamstme

Cum trebuie udate orhideele?

A ști cum și când să udați orhideele este crucial pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Majoritatea orhideelor ​​preferă umiditatea, dar nu în exces. Dacă nu sunteți sigur cât de mult trebuie să le udați, puteți utiliza un umidificator, deși nu va funcționa la fel de bine într-un amestec de ghiveci cu scoarță groasă.

Orhideele puse în ghiveci în recipiente cu drenaj slab sau într-un mediu nepotrivit pot duce la putrezirea rădăcinilor. Containerele pentru orhidee ar trebui să aibă mai multe orificii de drenaj deschise. Mediul de creștere trebuie să fie bine drenat și este de obicei aproape fără sol, cu multă scoarță și perlit.

Acest lucru permite extragerea apei din recipient, departe de rădăcini.

Așezarea unui recipient pe o farfurie sau într-un vas decorativ care premite reținerea apei poate duce la putrezirea rădăcinilor. În astfel de condiții umede, ciupercile vor înflori și vor ataca rădăcinile.

Pe lângă ciupercile menționate mai sus, Fusarium și Rhizoctonia pot fi, de asemenea, o problemă.

SURSA FOTO: Dreamstme

Ce trebuie să faceți?

Odată ce ați scos orhideea din recipientul său și ați identificat rădăcinile putrezite, este timpul să treceți la acțiune.

Aruncați pământul din ghiveci și igienizați recipientul cu înălbitor.

Scuturați ușor sau îndepărtați mediul rămas de la rădăcini. Rădăcinile vor fi fragile și se pot rupe, așa că fiți cu mare atenție!

Folosind tăietoare ascuțite, sterilizate sau foarfece, tăiați porțiunile decolorate sau moi ale rădăcinii. Nu compostați rădăcinile bolnave! Aruncați-le afară.

După ce putregaiul a fost îndepărtat complet, pudrați rădăcinile rămase cu fungicid. Un fungicid pe bază de cupru este ideal. Unii cultivatori de orhidee folosesc scorțișoară sau peroxid de hidrogen.

Replantarea orhideei

Odată ce ați tratat putregaiul rădăcinii, va trebui să replantați orhideea în amestec proaspăt pentru ghivece.

Asigurați-vă că recipientul este igienizat, fie folosind înălbitor, fie alcool. Lăsați-l să se usuce înainte de a pune planta înapoi.

Puteți cumpăra amestecuri de orhidee care conțin scoarță, perlit sau rocă de burete, chipsuri de nucă de cocos și cărbune pentru horticultură.