Pentru a depăşi cåt mai uşor turbulenţele economice anunţate pentru 2009 e nevoie de o abordare raţională şi prudentă, indiferent de care parte a baricadei ne aflăm.

Cåteva zeci de mii, iar după unele estimări, chiar peste 100.000 de romåni şi-ar putea pierde locul de muncă în cursul acestui an. Experţii le recomandă celor care vor avea ghinionul să devină şomeri să nu rupă legăturile cu firma la care au lucrat. „Asta pentru că, în opinia mea, în 10-12 luni, lucrurile se vor schimba în bine şi se vor face reangajări“, spune analistul economic Mircea Coşea. El îi mai sfătuieşte pe cei concediaţi sau påndiţi de acest pericol să dea dovadă de flexibilitate. Locul de muncă şi chiar meseria se pot schimba des în astfel de perioade, de aceea e esenţial să se pună accent pe perfecţionarea profesională“, explică acesta.

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii care îşi vor păstra jobul, nici aceştia nu trebuie să se culce pe o ureche. „Ei trebuie să facă eforturi constante pentru a obţine rezultate cåt mai bune şi să demonstreze managementului implicare reală, astfel încåt firma să vadă că se poate baza pe ei şi să nu se se pună problema disponibilizării“, explică Alina Botezatu, managing partner Perspective Group. „Chiar şi acei angajaţi obişnuiţi de ani de zile cu «un loc de muncă călduţ» ar trebui să-şi reconsidere atitudinea, să se implice mai mult în ceea ce fac şi să schimbe abordarea: din una de relaxare să treacă la alta, proactivă“, completează ea.

Managerii, solicitaţi la maximum

Nici pentru angajatori 2009 nu va fi un an prea liniştit. „Condiţiile financiare şi economice precare vor dicta măsuri speciale. Antreprenorii romåni vor trebui să îşi ajusteze costurile de producţie şi nevoile de finanţare. Deoarece pentru multe produse cererea va scădea puternic (atåt cererea internă, cåt şi cea de export), este necesară implementarea unor strategii de selectare a segmentelor de clienţi care sunt cel mai rezistente la recesiunea economică“, afirmă Dragoş Cabat, preşedintele CFA Romånia şi managing partner al companiei de consultanţă Financial View. El consideră că, în cursul acestui an, finanţările bancare în valută vor fi aproape imposibil de obţinut, iar cele în lei vor fi costisitoare. „De aceea, managerii vor trebui să îşi optimizeze resursele financiare, să regåndească proiectele de investiţii şi să ajusteze relaţiile cu furnizorii şi clienţii, dar şi ciclul de producţie“, adaugă Cabat.

În relaţia cu angajaţii, ei vor fi obligaţi să acorde multă atenţie aspectelor precum retenţia, evaluarea şi motivarea acestora. „Asta, cu atåt mai mult cu cåt este posibil ca salariaţii să fie îngrijoraţi şi să dea, astfel, mai puţin randament“, arată Alina Botezatu. Ea consideră că managementul ar trebui să le comunice cåt mai des angajaţilor aspecte legate, printre altele, de poziţionarea companiei, de rolul măsurilor de prudenţă şi de reducere a costurilor, de importanţa implicării, a efortului individual şi organizaţional şi de planurile firmei pe termen mediu şi lung. „Multe persoane vor decide să nu facă nici o schimbare majoră în carieră dacă vor percepe că în compania respectivă şansele de a face faţă crizei sunt mai mari decåt în alte părţi“, explică aceasta.

Şi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, le recomandă angajatorilor ca, în următoarele 12 luni, să comunice mai bine cu salariaţii, mai ales avånd în vedere zvonurile ce apar într-un context tensionat. De asemenea, managerii ar trebui să se gåndească de două ori înainte de a face disponibilizări. „Criza va trece şi nu putem uita că nevoia de resurse umane calificate este foarte mare în Romånia“, spune el.

Profit din necazurile altora

Nu sunt nici angajaţi şi nici angajatori în adevăratul înţeles al cuvåntului. Totuşi, liber-profesioniştii reprezintă o categorie economică tot mai importantă. Dacă unii din ei îşi vor vedea în 2009 diminuate cifrele de afaceri sau chiar vor fi obligaţi să iasă de pe piaţă, pentru alţii, criza ar putea însemna, dimpotrivă, o ocazie de a-şi umple conturile. „Ideea este ca fiecare liber-profesionist să observe cu atenţie piaţa şi să identifice acele servicii care se caută în acest moment. În perioada care urmează, specialiştii vor fi avantajaţi în faţa generaliştilor, iar cei care se vor profila pe consultanţă de afaceri, recuperări de debite, litigii comerciale ori proceduri de faliment şi lichidare vor avea de cåştigat“, crede preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romånia, Florin Pogonaru.

Dacă linia de separare între învingători şi învinşi se poate trage doar la final, e clar încă de acum că, indiferent de poziţia în care ne aflăm, anul în care tocmai am intrat ne va solicita la maximum potenţialul, atåt din punct de vedere profesional, cåt şi uman. Dacă vom reuşi, însă, să dăm dovadă de competenţă în meserie, dar şi de seriozitate, răbdare şi înţelegere şi să avem o abordare cåt mai raţională a problemelor cu care ne-am putea confrunta, sunt mari şanse ca sfårşitul crizei să ne găsească „pe val“.

140-23839-06_mirceacosa_01_c.jpg«Locul de muncă şi chiar meseria se pot schimba des în astfel de perioade, de aceea e esenţial să se pună accent pe perfecţionarea profesională.»
Mircea Coşea, analist economic

100.000 de romåni ar putea rămåne fără serviciu în acest an, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, ridicånd rata şomajului la peste 5% (de la 4% în prezent)

140-23840-06_dragoscabat_01_rp.jpg«Managerii vor trebui să îşi optimizeze resursele financiare, să regåndească proiectele de investiţii şi să ajusteze relaţiile cu furnizorii şi clienţii, dar şi ciclul de producţie.»
Dragoş Cabat, managing partner Financial View