Greșeala enormă pe care o fac mulți părinți din România. Cum trebuie ales, de fapt, numele copiilor

Parinti

SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți părinți fac această greșeală! Părintele Cleopa oferea multe sfaturi utile pentru familii. Unul dintre acestea face referire la numele pe care părinții le aleg pentru cei mici, atunci când se pregătesc să își întâmpine noul născut.

Mai precis, părintele Cleopa spunea că nu e bine să punem niciodată două nume la copii. Potrivit starețului de la Mănăstirea Sihăstria, mulți părinți greșesc atunci când aleg aleg nume de sfinți, dar și un alt nume pe lângă acesta.

Părintele Cleopa oferea multe sfaturi utile pentru familii

Potrivit părintelui, este nevoie de un singur nume. Totodată, acesta trebuie să fie neapărat unul ortodox. „Părticica” este pentru un suflet, nu pentru două, spunea el.

„Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!”, spunea părintele Cleopa.

De asemenea, starețul de la Mănăstirea Sihăstria a vorbit și despre purtarea numelor unor sfinți din calendar. În opinia lui, anumite persoane fac alegeri greșite și de această dată.

Exemplul oferit de părinte vizează diminutivele precum „Ghiță” sau „Costicuță”. Acesta amintește că marii sfinți ai căror nume sunt folosite se numeau Gheorghe și Constantin.

Din acest motiv, spune el, nu trebuie să folosim diminutive ale unor astfel de nume sfinte.

„Vine o bătrână la mine nu de mult: „Părinte, scrie acolo!” „Ce să pun, mătuşă?” „Pune pe Ghiţă, pe Costicuţă, pe Tincuţa, pe Neluţu…!” . Mătuşă hăi! Unde ai găsit tu nume de sfinţi de ăştia? (…) Nu Ghiţă, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuţă, ci Constantin, că „sfântul Costicuţă” nu există sau Costăchel sau Costache cum îi zici tu acasă”, a spus în trecut părintele, conform Doxologia.

În opinia lui, astfel de nume reprezintă o insultă la adresa sfinților lui Dumnezeu. Astfel, cei care vin la pomelnic, spune el, trebuie să evite astfel de nume.

„Când veniţi cu pomelnic, să nu puneţi nume de acestea, că vă bateţi joc de sfinţii lui Dumnezeu. Cum să scriu eu aşa, că trebuie să scot părticele? Părticica n-o pot scoate decât pentru un nume ortodox”, completa părintele.

Biserica a oferit mai multe recomandări pentru părinți

Amintim că Biserica a oferit mai multe recomandări pentru părinți. De exemplu, cei mici să primească nume de sfinți ortodocși. De multe ori este folosit numele sfântului din ziua naşterii sau din zilele dinainte sau de după.

O altă recomandare oferită de Biserică este că ca cel mic trebuie să fie botezat cu numele al cărui hram îl poartă biserica de care aparţine.

Nicolae Necula, fost decan al Facultății de Teologie din București și profesor de Liturgică, a oferit un sfat identic cu cel oferit de părintele Cleopa. În opinia lui, părinții trebuie să le pună copiilor un singur nume.

Nicolae Necula sublinia că această practică este „complet neindicată și incomodă”. În realitate, spunea el, oamenii sunt chemați cu un singur nume de către cei din jur, iar uneori cu un diminutiv care le anulează pe toate celelalte. Celelalte nume ar rămâne „doar un balast scriptologic”, explica Nicolae Necula.