Prima întrebare care se află pe buzele celor care se apucă de zugrăvit este, probabil, ”cum ar trebui curățați pereții?”
Pentru rezultate ca la carte, aceasta este o parte esențială a pregătirii pereților de reîmprospătarea lor cu vopsea. Spălatul pereților ajută la eliminarea urmelor de praf și murdărie, a pânzelor de păianjen sau a unor pete de grăsime. În plus, spălarea pereților este recomandată de orice zugrav, care va spune că astfel vopseaua va prinde mai bine.
Site-ul Homes&Gardens vine cu câteva sfaturi pentru cei care vor să zugrăvească locuința cât mai profesionist.
Iată, așadar, pașii care trebuie urmați:
1. Înainte de orice, eliminați praful de pe pereți
Orice zugrav profesionist va spune că acesta este primul pas al unei zugrăveli reușite. Eliminați praful sau murdăria de pe pereți înainte de a începe zugrăvitul! Murdăria și praful acumulate pot opri aderența vopselei.
„Folosind o cârpă de praf sau aspiratorul îndepărtați praful sau pânzele de păianjen de la colțuri”, sfătuiește Jim Nadeau, manager la Allied Flooring, Paint and Design.
2. Spălați-i cu apă caldă și detergent de vase!
Odată ce praful a dispărut de pe perete, începeți să spalați pereții folosind apă caldă și detergent de vase, adaugă Jim Nadeau.
„Spălați pereții care urmează să fie zugrăviți folosind mișcări circulare, înainte de a-i clăti cu apă”, spune expertul Andre Kazimierski.
„Este important să nu folosiți prea multă apă și să lăsați pereții să se usuce complet înainte de a începe zugrăvitul”, avertizează el.
3. Scoateți și petele de grăsime!
Spălarea pereților înainte de zugrăvit va fi suficientă pentru a-i curăța ca parte a procesului de pregătire pentru vopsirea lor. Cu toate acestea, pereții bucătăriei ar putea să fie plin de pete de grăsime, în timp ce în camerele copiilor vom da urme de creioane.
În aceste cazuri, ar putea fi necesar să folosim soluții speciale de curățat pe bază de amoniac. Experții spun că dacă folosim astfel de produse, trebuie să clătim apoi bine cu apă.
4. Faceți curețenie în cameră!
După curățarea pereților, este indicat să dați cu aspiratorul în cameră, pentru a vă asigura că zugrăvitul nu este compromis.
„Este o idee bună să aspirați camera pentru a scăpa de praf sau de resturile pe care le-ați dat jos de pe pereți. Astfel vă veți asigura că praful din casă nu va ajunge în vopseaua din cutie”, spune Jim Nadeau.
Cu ce ar trebui să spălăm pereții pentru a ieși cât mai curați?
O soluție formată apă caldă și detergent de vase este cea mai bună opțiune și este recomandată în general și de marile companii de vopseluri.
„Evitați umezirea excesivă a pereților atunci când îi curățați și asigurați-vă că îi clătiți cât mai bine după aceea! Apoi lăsați-i să se usuce”, spune Lucy Searle, redactor-șef la revista Homes & Gardens.
Ce se întâmplă dacă nu spălăm pereții înainte?
Sigur, ar fi mult mai simplu dacă zugrăvitul unei case s-ar face doar aruncând vopseaua pe pereți. Dar, spun specialiștii, dacă nu spălăm bine pereții înainte de vopsire, riscăm să compromitem rezultatele și să nu obținem un finisaj bun. Ba chiar, riscăm să ne trezim cu vopseaua crăpată.
„Curăţarea și spălarea pereţilor înainte de a începe vopsirea lor este un pas important. Are câteva avantaje majore”, spune Paul Stein, fondator al unei companii de vopsele.
„În acest fel, se îndepărtează murdăria și resturile din porii pereților care pot distruge iremediabil zugrăvitul. De asemenea, se permite amorsei sau vopselei să sigileze porii, prevenind ca vopseaua să facă bule și să crape din cauza schimbărilor de temperatură”, explică Stein.