Detaliile experiențelor profesionale, natura joburilor și durata lor sunt principalele lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când ne redactăm CV-ul, explică Ejobs.
„De cele mai multe ori un recrutor sau un consultant în HR cu experiență face rapid multe conexiuni între cele menționate de un aplicant în CV și activitățile la care într-adevăr a participat. Se întâmplă ca întregi pasaje din CV să fie inventate, astfel încât este ușor să ne dăm seama de o minciună, mai ales dacă cunoaștem organizațiile în care candidații respectivi pretind că au activat”, explică Olivia Moșneguțu, manager de dezvoltare organizațională Adecco.
Pentru a obţine job-ul dorit, o persoană trebuie să se concenteze pe partea de editare, formatare a CV-ului, dar și pe conținutul acestuia, susţine Olivia Moşneguţu.
„Observăm că tot mai multe CV-uri sunt mai bine elaborate, mai interesant abordate și mai ușor de parcurs. Greșeli însă există încă din partea de editare, formatare sau neconcordanțe între anii de școală și cei de muncă, stagii sau experiențe de muncă în străinătate. Toate acestea sunt ușor de corectat în urma unui interviu față în față cu un profesionist. Este important însă să ajungă la acel interviu”, mai spune Olivia Moșneguțu.
CV-ul este prima interacţiuni dintre angajat şi angajator. Acestea trebuie să conțină suficient de multe informații încât să fie atractiv, iar recrutorul să își dea seama în ce direcție merge candidatul.
„Dacă este ușor de parcurs, de înțeles, te reprezintă cu adevărat, arată ce poți aduce în plus pentru o organizație, ai recomandări care să confirme performanțele din trecut, atunci atenția ta a fost îndreptată în direcțiile constructive”, explică reprezentanta Adecco.
Ea mai spune că, de multe ori, CV-urile pe care le citește conțin informații exagerate, însă intensitatea cu care se întâmplă aceste deformări depind mult de etica fiecărei persoane și cultura organizațională la care a este expus.
„Este important să discernem în ce măsură informațiile sunt exagerate și cum faptele și datele trecute în CV-urile respective pot fi verificate, cum experiențele pot fi replicate și cât de potrivită este persoana din fața noastră pentru rolul pe care îl avem disponibil. Onestitatea și un format ușor de parcurs, cu o consistență atât în formă, cât și în conținut sunt cele mai importante trăsături ale unui CV”, precizează Olivia Moșneguțu.