Astăzi este prima zi de primăvară și tradiția spune că zilele Babei ne arată cum ne va merge pe tot parcursul anului. Există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul în curs pentru el, în funcție de vreme.
În fiecare zi, afară este puțin mai cald și iarna permite primăverii să aducă natura la viață
Babele sunt primele zile din luna martie în fiecare an, cu vreme foarte schimbătoare. Se spune că dacă vremea va fi frumoasă și cerul însorit, atunci omul va fi voios tot anul, iar lucrurile vor merge foarte bine.
Dar dacă afară va fi frig și întunecat, anul nu va fi foarte bun. Dar dacă va ninge sau va ploua, anul va fi unul bogat.
O legendă veche arată că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce semne de iarnă, începe să dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Așadar, în fiecare zi afară este puțin mai cald și iarna permite primăverii să aducă natura la viață.
Cum să calculezi Babele
O metodă spune că alegi la întâmplare o zi între 1 și 9 martie. O altă tradiție relevă că baba e ziua ta de naștere: dacă ești născut între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă.
De exemplu, dacă ești născut pe data de 6 decembrie, baba va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, spre exemplu data de naștere 21, atunci cifrele se adună. Așadar, baba va fi pe data de 3 martie.
Care este legenda Babei Dochia
Vechile tradiții spun că Baba Dochia avea un băiat renumit pentru frumusețea sa, lumea îi spunea Dragobete. Multe fete erau îndrăgostite de el, însă băiatul își dăruise inima și iubirea doar unei fete.
Baba Dochia era extrem de rea, de care toți copiii fugeau din calea ei atunci când o vedeau. Aceasta nu a acceptat-o niciodată pe fata băiatului ei. Îi oferea mereu sarcini grele și fără rezolvare pentru a-i face zile negre intenționat.
Într-o zi, Baba Dochia i-a poruncit fetei să meargă la râu cu un ghem de lână neagră și să o spele până ajunge albă. Dacă va reuși, doar atunci se va putea întoarce la fiul ei.
Era în mijlocul iernii, iar fata spăla încontinuu la lâna primită. Obosită și cu mâinile degerate, fata își pierdea speranța și era pe cale să cedeze. Dintr-o dată, apare lângă ea o bătrână. Legenda spune că era Sfânta Vineri, care i-a oferit o floare roșie cu care să spele lâna.