Spălarea orezului îndepărtează în primul rând amidonul. Dacă trebuie să spălați sau nu orezul, depinde de cât de mult amidon doriți să aibă mâncarea. În timp ce spălarea orezului nu reduce timpul de gătire, poate elimina excesul de ulei de tărâțe de orez din exteriorul boabelor și, odată cu acesta, gustul neplăcut.
De asemenea, orezul nespălat poate provoca bule de amidon și poate schimba gustul mâncării, scrie BHG.com.
Cum se spală orezul
Pasul 1: Măsurați cantitatea de orez necesară
Începeți prin a măsura cantitatea de orez de care aveți nevoie. Este bine să știți cantitatea exactă de orez pe care o gătiți, astfel încât textura să fie perfectă. Puneți orezul într-un castron mare sau direct în oala în care urmează să-l gătiți.
Pasul 2: Adăugați apă
Umpleți vasul sau oala cu apă rece, acoperind complet orezul. Învârtiți ușor orezul cu mâna pentru a slăbi amidonul de la suprafață. Apa va deveni tulbure pe măsură ce amidonul este eliberat. De asemenea, puteți cumpăra un bol de spălat orez, conceput special pentru a spăla și strecura orezul în același vas.
Pasul 3: Scurgeți apa
Turnați cu grijă apa tulbure, folosind mâna sau o strecurătoare cu plasă fină. Aveți grijă să nu cadă și boabe de orez în timpul acestui pas.
Pasul 4: Repetați operațiunea
Repetați procesul de adăugare a apei, învârtire și scurgere până când apa devine limpede. De obicei, e nevoie de trei până la patru clătiri, în funcție de tipul de orez și de cât amidon conține.
Pasul 5: Înmuiere (opțional)
Pentru unele tipuri de orez, înmuierea poate îmbunătăți textura și poate reduce timpul de gătire. După clătirea finală, puteți înmuia orezul în apă curată timp de 30 de minute, înainte de gătit. Acest pas este deosebit de util pentru soiurile de orez cu bob lung și cu bob scurt.
Tipuri de orez și dacă ar trebui să le spălați
Orez cu bob lung
Soiuri precum basmati și orezul cu bob lung beneficiază de spălare. Îndepărtarea amidonului de suprafață ajută la obținerea cerealelor ușoare, separate, ideale pentru pilaf.
Orez cu bob mediu
Orezul cu bob mediu, cum ar fi arborio și calrose, poate fi spălat în funcție de preparatul pe care îl faceți. Pentru risotto, care necesită un orez arborio, este mai bine să nu îl spălați, deoarece amidonul de suprafață contribuie la textura cremoasă. Același lucru este valabil și pentru paella sau budinca de orez.
Orez cu bob scurt
Orezul cu bob scurt, cum ar fi orezul pentru sushi, trebuie întotdeauna spălat bine pentru a elimina excesul de amidon. Acest lucru asigură orezului consistența lipicioasă dorită, fără a deveni prea cauciucat.
Orez brun
Deși orezul brun nu are la fel de mult amidon de suprafață ca orezul alb, poate beneficia de o clătire rapidă pentru a îndepărta praful sau alte impurități.