Primul an la facultate înseamnă o mulțime de provocări și, pe lângă bucuria unui nou început, acest an înseamnă și o mulțime de cheltuieli noi, fie că vorbim despre cheltuielile legate de chirie, mâncare, petreceri sau chiar uneori, deși neindicat, o cutie GSM pentru copiat. Acest an este primul departe de casă, iar studentul trebuie să se descurce pe cont propriu. Acesta are de-a face cu noi responsabilități și trebuie să țină cont de finanțe și să-și stabilească un buget care să presupună cheltuielile lunare.
Mulți studenți ajung să lucreze cu o normă întreagă sau se angajează sezonier sau ocazional, de aceea poate fi destul de dificil ca aceștia să obțină venituri. Dacă studenții se organizează și țin bine evidența banilor cheltuiți, pot obține rezultate neașteptate.
Există însă și unele lucruri pe care studenții le pot face lună de lună pentru a se descurca cu cheltuielile, dar și a reuși în același timp să pună ceva deoparte.
Studenții își pot permite rar cheltuieli neplanificate, de aceea un buget trebuie să fie cât mai bine realizat. Este important să găsești practicile cele mai eficiente care să te ajute să economisești.
De exemplu, poți locui într-un cămin studențesc, acesta oferindu-ți toate facilitățile de care ai nevoie pentru a trăi viața de student așa cum îți dorești. Nici nu va mai trebui să plătești suplimentar pentru a face acest lucru.
Poți stabili un buget lunar de cheltuieli
Acest lucru este un pas important, astfel încât să ai o evidență clară a cheltuielilor și a veniturilor. Indiferent care este metoda de bugetare pe care o alegi, trebuie să faci acest lucru pentru a fi sigur că îți ajung banii. O aplicație pe telefon sau chiar un Excel te ajută mult cu cheltuielile, pentru că este important să știi unde îți duc toți banii lunar.
În acest fel, vei ști care sunt cheltuielile necesare sau care sunt cele la care poți renunța. Poți împărți aceste cheltuieli în funcție de importanță, dar și de recurență, dar nu uita și să pui o sumă deoparte pentru distracție.
Profită în orice moment de aplicațiile gratuite
Poți verifica așadar care sunt cele mai mari cheltuieli lunare pe care le ai și să faci economii în acest fel. De exemplu, poți verifica dacă dorești facturile la telefon și să găsești în același timp cel mai ieftin operator.
Studenții dau de obicei cei mai mulți bani pe cazare, mâncare, dar și pe materialele de studiu. O parte din studenți mai dedica o parte mare din buget pe divertisment. Există însă o mulțime de aplicații gratuite unde poți asculta muzică sau poți urmări filme dacă dorești acest lucru.
Ținând cont de sistemul de operare al telefonului tău, poți căuta aplicațiile pe care le dorești, acestea fiind gratuite și fiind perfecte pentru cursuri, dar și pentru examene sau chiar pentru a petrece un timp liber pe ecranul tău.
Fii atent la orice ofertă
Ofertele sunt peste tot atunci când ești student, deci nu uita să profiți de toate aceste oferte. Poți vedea ofertele supermarketurilor, precum și ale companiilor de telefonie mobilă. Există așadar multe oferte care sunt menite pentru a-ți face viața mai ușoară.
Poți alege dacă dorești cardurile de fidelitate la unele magazine, acestea oferindu-ți reduceri atunci când faci unele cumpărături. Mai poți avea în vedere și cele mai avantajoase abonamente la telefoanele mobile.
Cu toate că probabil va exista tentația să încerci și să aplici la toate ofertele care îți ies în cale, caută-le pe cele mai avantajoase pentru tine și folosește-le doar pe acelea. În acest fel, vei ajunge să economisești mai mulți bani și să te bucuri de faptul că ai fondurile suficiente pentru cheltuielile neprevăzute care ar putea apărea.
Dacă simți că nu poți face față unui anumit examen, poate că o cască de copiat este o soluție spre care să te orientezi, cu toate că nu este etic.
Ținând așadar cont de toate aceste sfaturi, îți va fi mai ușor să treci peste primul an de studenție și să te bucuri de acesta exact așa cum îți dorești. Cu toate că acest prim an este unul greu, vei reuși totuși să faci față provocărilor cu care ai de-a face și vei trece peste acestea.