După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite cuprindea 51 de naţiuni independente. Astăzi, numărul acestora a crescut la 193. Globalizarea a mers mână în mână cu o dorinţă tot mai mare a naţiunilor de a-şi asuma responsabilitatea pentru propriile afaceri şi de a fi un membru al acelei familii globale.
Alex Salmond, primul ministru al Scoţiei şi liderul Partidului Naţional Scoţian, este convins că naţiunile mici, independente, vor fi campioanele schimbării.
"Scriu în calitate de lider al unei naţiuni care nu este încă un membru al familiei globale, dar am condus un guvern care aspiră la acest statut. Scoţia va organiza un referendum privind independenţa înainte de sfârşitul acestui parlament, în 2016, iar bazele vor fi puse în 2012, folosindu-ne de puterile pe care le avem momentan, pentru a stimula creşterea economică", a scris Salmond în The Economist.
Deşi concentrarea globală este asupra statelor BRIC, există şi o altă poveste de succes care merită povestită, spune premierul scoţian, făcând referire la schimbarea statelor mici. "În Spania, regiunile dinamice sunt Catalonia şi Ţara Bascilor, care se bucură de o considerabilă autonomie fiscală de la Madrid. În partea de nord a Europei, prosperă danezii, norvegienii sunt campioni la nivel mondial, în timp ce Finlanda excelează la mulţi indicatori globali.
În drumul său spre independenţă, Scoţia este un alt exemplu de succes al unei mici naţiuni: în ciuda puterilor noastre limitate, ne-am stabilit deja un ritm mult mai dinamic decât restul Regatului Unit. Pentru a nu exista cineva care să se îndoiască de capacitatea naţiunilor mai mici de a influenţa viitorul la nivel mondial, un fost secretar-general al ONU, Kofi Annan, a citat istoria Scoţiei în ştiinţă, tehnologie şi economie, ca dovadă că naţiunea noastră joacă un "rol principal" în rezolvarea unora dintre cele mai mari provocări ale epocii noastre", spune Salmond.
Printre aceste provocări, oficialul scoţian face referire şi la schimbările climatice, Scoţia având ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon cu 42% până în 2020. O altă ambiţie a ţării este de a deveni un exportator important de energie.
"Noile tehnologii, împreună cu punctele noastre forte în domenii precum ştiinţe şi finanţe, oferă Scoţiei oportunitatea de a continua să sculpteze contribuţia distinctivă pe care naţiunea noastră a făcut-a lungul secolelor.
Marea Britanie este împovărată de deficitul mare, aşa cum a recunoscut şi premierul britanic, semn clar că mărimea unei ţări nu oferă nicio protecţie sau imunitate în faţa capriciilor economiei globale. În schimb, ţările care sunt cel mai bine echipate pentru a face faţă unor astfel de condiţii sunt cele suficient de iuţi în a se adapta rapid la schimbări. Nu mărimea unei naţiuni este importantă, ci dimensiunea ambiţiilor sale şi a contribuţiei pe care o poate aduce lumii. Scoţia este gata să răspundă acestei provocări", a mai scris Alex Salmond în The Economist.