Acesta a precizat că va fi un buget care nu va pune frână economiei și va fi construit în jurul unui deficit de 7% din PIB.
„Am văzut deja discuţii în spaţiul public şi trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi. Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei. Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021, este adevărat, aşa cum estimăm noi, în prima parte a anului, se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte a anului”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
Ce se va întâmpla cu salariile
Premierul a declarat că salariile vor rămâne la același nivel ca cel de anul acesta. Mai exact, salariile angajaţilor din sectorul public nu vor fi reduse.
„În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o, o repet şi o voi spune tot timpul: nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vot fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii şi excepţii în momentul în care această lege a fost aprobată.
Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatul şi, până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public, atât local, cât şi central, se menţin la nivelul veniturilor din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra aspectelor şi implicaţiilor legii salarizării, a acelor excepţii care au apărut”, a afirmat Cîţu.
Românii pot amâna ratele
Cîțu a precizat că a găsit o soluție pentru cei care au fost afectați de criză și nu își pot plăti ratele la bancă.
„Am avut, pentru că ştiu că este tot de interes public, discuţii, în toată această perioadă şi se consolidează referitor la amânarea ratelor la bănci. Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA, Autoritatea Bancară Europeană, care spune că se pot amâna aceste rate până la 9 luni, dar, în acest moment, am găsit o soluţie, zic eu, pe care o vom prezenta, prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper ca în zilele următoare să avem detaliile. O să venim şi cu această ordonanţă public, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă şi ne apropiem de o soluţie care să permită celor care au fost şi sunt încă afectaţi de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare, sau alţii care au fost afectaţi mai târziu să beneficieze de această facilitate”, a spus Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a adăugat că detaliile acestui act normativ vor fi prezentate în zilele următoare.
„Este o soluţie care intră în acel şablon pe care ni l-a dat Autoritatea Bancară Europeană”, a menţionat premierul.