China devine din ce în ce mai puternică. A devenit cel mai mare exportator din lume, este cea mai mare piaţă auto de pe glob. are aproape 400 de milioane de utilizatori de internet şi este unul dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume. Pentru profesorul Marie-Claire Bergère, specialist în limbi şi civilizaţii orientale, această creştere a puterii chineze nu este un lucru tocmai bun. Bergère este de părere că în momentul în care China, care acum este pe loc
China devine din ce în ce mai puternică. A devenit cel mai mare exportator din lume, este cea mai mare piaţă auto de pe glob. are aproape 400 de milioane de utilizatori de internet şi este unul dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume. Pentru profesorul Marie-Claire Bergère, specialist în limbi şi civilizaţii orientale, această creştere a puterii chineze nu este un lucru tocmai bun.
Bergère este de părere că în momentul în care China, care acum este pe locul al treilea în topul celor mai mari economii din lume, va lua locul Statelor Unite ale Americii, lumea va arăta cu totul altfel. În momentul de faţă încă nu suntem invadaţi de produse „Made in China” aşa cum vom fi atunci.
Inundaţie de produse fabricate în China…
Mai mult, investitorii occidentali se simt din ce în ce mai neputincioşi în faţa concurenţei chineze. Aproape că nu mai există produs care să nu aibă corespondent Made in China, motiv pentru care mai multe operaţiuni ale companiilor chinezeşti au fost blocate în străinătate.
„Vom vedea cum actualul capitalism va muri. Capitalismul chinez actual a avut precedent în Germania lui Bismarck, în Rusia, în Japonia”, spune Bergère, care insistă că momentul în care China va fi cea mai mare putere economică va fi însoţit de discursuri ultranaţionaliste care vor alimenta expansiunea teritorială.
Maşini Made în China
Există o serie de economişti care consideră că puterea economică a Chinei nu va putea creşte foarte mult în cazul în care guvernul de la Beijing se va baza doar pe exporturile de acum, chiar dacă acestea vor creşte tot mai mult. Astfel că, ritmul de creştere a exporturilor chineze va trebui menţinut din produse cu care China nu a ieţit până acum foarte mult la rampă: maşinile şi componentele PC. În tot acest timp, industriile „tradiţionale” precum cea textilă se vor consolida.
Astfel, în momentul în care lumea va ieşi din recesiune, China va avea capacitatea să preia întreaga „sete de consum” a statelor puternic industrializate, dar şi a economiilor emergente, cu ajutorul unor produse ieftine.
„Puterea Chinei nu aduce pacea”
Marie-Claire Bergère este de părere că perioada în care lumea admiră China pentru puterea ei, considerând că acest lucru aduce pacea, s-a încheiat.
Specialiştii sunt de părere că în momentul în care criza se va termina definitiv şi pentru Statele Unite, acestea vor încerca din ce în ce mai mult să-şi păstreze supremaţia, întrucât se vor simţi tot mai ameninţate, motiv pentru care tensiunile dintre cele două state vor fi, probabil, din ce în ce mai mari.
Există unii experţi care consideră că în ciuda avântului pe care îl are, China nu va reuşi să-şi consolideze atât de bine piaţa muncii, astfel că o parte tot mai mare din populaţie va părăsi ţara. Comunităţile de chinezi din lume vor fi tot mai mari.
Frica de dragon
În momentul în care China va urca pe prima poziţie, va fi singură împotriva tuturor, întrucât până şi statele care acum manifestă prietenie faţă de ea au motive de îngrijorare şi de temere. Principalul motiv este frica de imigranţi chinezi, aşa cum se întâmplă în cazul Kazahstanului, sau pierderea influenţei, ca în cazul Rusiei.
Dossym Satpayev, analist politic, este de părere că în momentul de faţă China „nu cumpără loialitate numai cu documente, dar şi cu bani foarte ieftini”. Este vorba despre apetitul guvernului de la Beijing de încheia „tratate de prietenie”, care nu fac decât să-i crească influenţa pe plan internaţional.