Una dintre schimbările care se prefigurează va fi aceea că populația Africii va domina Asia de Est pentru prima dată. Vor exista mai mulți bunici decât nepoți, mai mult de jumătate din bogăția lumii va aparține femeilor, iar China va fi cea mai mare economie și cel mai mare consumator din lume piaţă, arată ziarul american.
Aceste tendințe vor aduce realinieri fundamentale pe piețele de consum, de muncă și financiare, precum și în economia și geopolitica globală.
Multe dintre schimbări implică tendințele legate de populație. Rata nașterilor la nivel mondial a scăzut în ultimii zeci de ani, în principal din cauza faptului că femeile au avut un acces tot mai mare la oportunități de educație și pe piața muncii.
COVID-19 accelerat prăbușirea natalității, chiar dacă cuplurile au stat în case. Se estimează că numărul copiilor care se vor naște în SUA în anii viitori va fi mai mic cu între 300.000 și 500.000.
Recesiunea economică și șomajul ridicat au determinat cuplurile americane să amâne extinderea familiilor, ceea ce va contribui la îmbătrânirea generală a populației, notează LA Times. Începînd cu 2026, mai mulți americani vor avea mai mult de 60 de ani, o adevărată premieră istorică.
De asemenea, există o îngrijorare considerabilă cu privire la faptul că Asigurările Sociale ar putea să nu acopere toate beneficiile datorate pensionarilor după 2030, deoarece nu sunt suficiente persoane cu vîrsta de muncă ce pot contribui la sistem prin impozite pe salarii.
Epoca COVID a intensificat și decalajul de creștere dintre piețele emergente și economiile mature din Europa și SUA.
Majoritatea piețelor emergente au înregistrat scăderi economice mai mici în 2020 și vor crește mai repede în 2021 în comparație cu SUA sau cu Europa, potrivit Conference Board, un grup de reflecție pentru afaceri. China țintește să devină o economie și o piață de consum mai mare decât SUA în câțiva ani, mult mai devreme decât se aștepta.
Nu există un exemplu mai bun de accelerare legată de pandemie decât adoptarea tehnologiei. Oamenii aflați în carantină s-au orientat în masă către platforme digitale pentru a lucra de acasă, a merge la școală și a face cumpărături. Modificări în adoptarea tehnologiei care ar fi putut dura ani în condiții normale s-au produs acum în câteva luni.
Dar nu toate salturile tehnologice au fost pozitive. COVID a creat noi stimulente pentru automatizare. Cel mai mare efect pe termen lung poate fi resimțit în sectorul serviciilor, unde interacțiunile dintre clienți și angajați sunt automatizate rapid ca răspuns la pandemie.
Până în 2030, mai mult de două treimi din populația lumii va locui în orașe, o creștere cu 55% față de astăzi, deși pandemia părea că a încetinit această tendință de viață urbană. Deși Covid-19 a agravat disparitatea de gen, progresul sporit al carierei femeilor se va relua probabil odată cu redeschiderea școlilor.