Președintele Casei naționale de pensii, Daniel Baciu este de părere că în PNRR este specificat faptul că vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până în 2030, atingând pragul de 63 de ani.
Totodată, pe lângă aceast prevedere, Daniel Baciu amintește și cele două decizii ale CCR potrivit cărora femeile își vor putea prelungi activitatea până la vârsta de 65 de ani, același lucru fiind valabil și în cazul bărbaților.
Acesta a mai subliniat faptul că mai există la Ministerul Muncii un alt act normativ care spune că persoanele care pot și care se află în putere de muncă și își pot continua activitatea de muncă pot să o facă voluntar până la vârsta de 70 de ani. Oricum ar fi însă, deciziile CCR trebuie respectate.
„În PNRR sunt niște principii elaborate de care va trebui să se țină seama în următorul act normativ care va intra în vigoare în 2023. Concret vorbind, în momentul de față vârsta de pensionare este la bărbați de 65 de ani, iar la femei, în iunie 2021 este de 61 de ani și 7 luni. Urmând acel grafic de eșalonare cuprins în anexa 5 din legea 63 din 2010 să se ajungă undeva la 1 ianuarie 2030 la vârsta de 63 de ani, femeile.
Pe de altă parte avem 2 decizii ale Curții Constituționale, este vorba de 387/2018 și 114/2021 în care se dă această posibilitate ca femeile să își poată prelungi activitatea în muncă până la vârsta de 65 de ani, cum sunt și bărbații de altfel.
Evident că este și legislația pensiilor, care trebuie să țină cont de aceste decizii ale Curții Constituționale, trebuie să aliniem legislația celor 2 decizii mai înainte amintite. Există un act normativ la Ministerul Muncii care spune că persoanele care pot și care se află în putere de muncă și își pot continua activitatea de muncă pot să o facă voluntar până la vârsta de 70 de ani”, a spus acesta.
Raluca Turcan a anunțat sporuri de contributivitate
Președintele Casei naționale de pensii a vorbit și despre sporurile de contributivitate care sunt prezente în ordinul de ministru emis de Raluca Turcan și care au menirea de a ajuta la majorarea pensiilor mici.
El a mai adăugat că formula da calcul va elimina o serie de inechități și va fi benefică pentru toți pensionarii care încasează pensii mici.
„Doamna ministru Raluca Turcan a emis un ordin de ministru în care aceste sporuri țin cont de contributivitate pentru că asupra lor s-a datorat CAS, să fie luate suplimentar în calcul și pe acest principiu ne dorim ca mai ales pensiile, mai ales cele mici să crească, pentru că au fost oameni care au avut acest spor pe o perioadă mai lungă de timp și va avea o influență semnificativă în calculul pensiei.
Formula de calcul va elimina din start unele inechități și venim și cu niște sporuri care în momentul de față nu sunt luate în calcul. Repet, numai și numai sporuri la care s-a datorat CAS.
Pe moment vom merge pe această creștere a valorii punctului de pensii, până va apărea noul act normativ. Lucrăm în momentul de față și avem cereri pentru dosarele de pensionare care sunt depuse silnic la sediile caselor teritoriale de pensii”, a mai adăugat acesta.
Pensionarea anticipată se dorește descurajată
În ceea ce privește pensionarea anticipată, Daniel Baciu susține că aceasta este descurajată pe cât se poate. Persoanele care vor să nu aibe penalități trebuie să realizeze cel puțin opt ani în plus față de stagiul complet de cotizare pentru a încasa o pensie întreagă.
„Evident că noi avem în vedere descurajarea acestor categorii de pensii și încercăm pe cât posibil ca oamenii să meargă la serviciu, să se mențină în activitate până la vârsta standard de pensionare, iar dacă vrei să ieși cu acea pensie anticipată fără penalizări, trebuie să realizezi 8 ani în plus față de stagiul complet de cotizare și vei putea ieși mai devreme decât vârsta standard cu pensia întreagă, nepenalizată.
Avem un termen de 18 luni să finalizăm acest proces de evaluare. Pe lângă acest lucru intervine și problematica cu acele sporuri pe care noi trebuie să le evidențiem și să le introducem în acest algoritm de calcul de evaluare. de culegere de date, astfel încât să reușim să ne încadrăm până la finele anului viitor, să fim cu aceste dosare complet evaluate. Este vorba de aproximativ 5 milioane de dosare”, a mai spus el.
Acesta a mai subliniat faptul că pensiile nu vor fi tăiate, iar condițiile de ieșire la pensie vor fi bune, așa că românii nu trebuie să se îngrijoreze.
„Nu se taie pensiile, nu se întâmplă nimic, v-am spus, sunt condiții bune de ieșire la pensie și ar trebui să fim mult mai responsabili când vorbim de soarta celor aproximativ 5 milioane de pensionari din România”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de pensii la România TV.