Premierul Florin Cîțu anunța că reforma pensiilor este una obligatorie pentru a putea fi evitat ca în următorii 15 ani, sistemul de pensii să nu mai fie sustenabil.
În ceea ce privește noua formulă de calcul a pensiilor, aceasta are ca scop eliminarea inechităților, dar și respectarea principiului la contribuțiile egale. Mai exact ,toate pensiile ar urma să fie egale, în timp ce stagiile de cotizare şi vârstele de pensionare nu vor fi modificate.
De menționat este faptul că, în ultimii 30 de ani, legea pensiilor a fost modificată doar de trei ori, acumulând doar inechități. Mai exact, indicele de corecție îi favorizează, de aproximativ doi ani pe cei care ies în prezent la pensie, în detrimentul celor care s-au pensionat anterior.
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii susține că inechitatea poate fi rezolvată doar printr-o nouă formulă de calcul. Potrivit acestuia, va exista același număr total de punctaj, el fiind înmulțit cu un indicator de referință.
„Această inechitate se va rezolva prin noua formulă de calcul a pensiilor, unde practic avem acelaşi număr total de punctaj, care se va înmulţi cu un indicator de referinţă pe care îl vom defini în noul act normativ, astfel încât la aceleaşi puncte realizate vor avea cuantumuri de pensii egale”, a spus acesta.
În prezent, noul proiect este finalizat în proporție de 80%, urmând să intre în dezbatere publică. Documentul ține cont de elementele de contributivitate de până acum, dar și de sporurile nepermanente pentru care contribuțiile CAS au fost achitate.
Daniel Baciu susține că în momentul în care contribuția CAS este mai mare, eident și pensia calculată va fi una mai mare.
„Cu cât contribuţia de CAS este mai mare, adică venitul este mai mare şi contribuţia este mai mare, evident şi pensia din calcul va fi mai mare. Nu luăm în calcul să plafonăm veniturile beneficiarilor care realizează nişte venituri foarte mari”, a mai spus p reşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Explicațiile Ralucăi Turcan
Raluca Turcan a făcut și ea o serie de declarații în acest sens. Ministrul Muncii a anunțat că noua lege nu va modifica stagiile de cotizare, iar vârsta de pensionare nu va fi nici ea modificată.
Mai exact, stagiul minim va rămâne de 15 ani atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, iar cel complet va rămâne de 35 de ani pentru toţi plătitorii de CAS.
„Ca să fie foarte limpede în privinţa vârstei de pensionare nu s-a discutat creşterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opţiunea pentru a rămâne în viaţa activi. Ceea ce este total diferit”, a spus Raluca Turcan.
Totodată, ministrul Muncii a ținut să sublinieze faptul că încă se lucrează la reformarea sistemului de pensii și de salarizare, în contextul în care în ambele sisteme se regăsesc inechități.
„Ambele sisteme sunt grevate de inechităţi. Procese câştigate de oameni împotriva statului pentru care plătim zeci de milioane de lei pe an”, a mai spus Turcan.
Amintim faptul că toate măsurile menționate anterior au făst cerute de UE încă din 2019, în condițiile în care există riscul ca în următorii 10 – 15 ani, acesta să nu mai fie sustenabil.