Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre noul examen de Bacalaureat, care potrivit acestuia va fi aplicat începând cu anul 2027, după ce va fi parcurs un ciclu liceal.
Referitor la subiecte, acestea ar urma să fie calibrate atât pentru cei care fac o oră pe săptămână dintr-o materie, cât şi pentru cei care fac mai multe ore pe săptămână aceeaşi materie.
Totodată, ministrul a mai vorbit și despre situația actuală în care se află elevii care susțin examenul de Bacalaureat. Potrivit acestuia, la proba scrisă, pentru a exista echitate, este nevoie și de verificarea competențelor, nu doar a cunoștințelor.
„Bacalaureatul ar urma să se aplice în 2027, după ce o generaţie întreagă va fi parcurs întreg ciclul învăţământului liceal. Dacă în toamna anului viitor vom reuşi să avem planuri-cadru noi, în care trunchiul comun să fie 50%, specializarea – 20% şi curricumul la decizia a şcolii să fie extins la 30%, trebuie să judecăm Bacalaureatul prin prisma planurilor-cadru care vor fi, nu prin prisma celor pe care le avem azi şi care sunt învechite de 15-20 ani.
La acea probă scrisă, pentru a asigura echitatea, ar urma să se verifice competenţele, nu cunoştinţele, la toate disciplinele din trunchiul comun, respectiv Limbă Română şi Matematică, într-o proporţie de cel puţin 40%, adăugăm Geografie şi Istorie până la 60%, după care venim cu Fizică, Chimie, Biologie într-o proporţie mai mică şi cu Economie sau o altă disciplină din socio-umane”, adaugă acesta.
Cum vor arăta probele de verificare a competențelor?
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că lucrurile sunt diferite de la o școală la alta, în funcție de orele care sunt făcute săptămânal. Pe de altă parte, verificările vor fi făcute la nivelul competențelor de bază.
„Aceste verificări ar urma să se facă la nivelul competenţelor de bază. Mai clar, dacă într-o şcoală vom avea o oră de matematică pe săptămână şi în altă şcoală trei ore sau patru, subiectele vor fi concepute aşa încât să fie calibrate pentru cei care fac o oră pe săptămână. Asta înseamnă că vom avea o probă unică de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește organizarea probelor de competențe, acestea ar urma să fie organizate într-un mod cât se poate de credibil. El a subliniat faptul că la momentul actual examenul de Bacalaureat este doar un pașaport pentru facultate și nu oferă niciun fel de certificare pe piața muncii, sau pentru domeniul universitar.
În acest sens, este nevoie de măsuri. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că vor fi verificate competențele la limbile de circulație internațională, dar și competențele digitale. De asemenea, elevul va avea și o probă la alegere, iar la finalul examenului va vedea ce fel de competență are și spre ce domeniu poate merge.
Sorin Cîmpeanu, despre noile probe de la Bacalaureat
„Acum Bacalaureatul e un simplu paşaport pentru acces în facultate, nu-şi oferă niciun fel de certificare pentru piaţa muncii sau pentru domeniul universitar. Acest lucru urmează să se schimbe având acele competenţe care să fie organizate serios şi credibil. Acum Competenţele se iau doar dacă deschizi cu uşa, atât, nu au niciun fel de credibilitate.
Ce competenţe trebuie să verificăm? Competenţele digitale de bază, competenţele pentru limbile de circulaţie internaţională la nivel de bază. Oferim o probă la alegerea elevului.
Cel care a promovat, de exemplu, proba de competenţe digitale de bază, dar se simte bun în programare, şcoala va fi obligată să-i ofere acces la o probă în care demonstreze competenţa de programator. Sau a promovat proba de limba engleză la nivel de bază şi vrea să arate că e un bun cunsocător al literaturii engleze, şcoala va fi obligat să-i organizeze această probă”, a mai spus Cîmpeanu.