Deși majoritatea dispozitivelor mobile M2M funcționează acum în rețele GSM, se preconizează că până în 2016 acestea vor folosi preponderent rețele 3G/4G.
„Observăm o creștere rapidă a conexiunilor mobile M2M,” a declarat Rima Qureshi, Senior Vice President and Chief Strategy Officer, Ericsson. „În timp, serviciile mobile pentru M2M și aplicațiile dedicate, spre exemplu, sistemelor inteligente de transport, vor trebui să aibă un timp de răspuns foarte scurt pentru a fi eficiente. Până în 2019, estimăm că peste 20% dintre dispozitivele mobile M2M vor beneficia de abonamente LTE. De asemenea, Ericsson preconizează că noile aplicații dedicate device-to-device (D2D) și M2M vor fi un element cheie pentru rețelele 5G.”
Anul viitor, numărul total de abonamente pentru serviciile de telefonie mobilă vor depăși ca număr populația lumii. Acestea au crescut cu 7% de la an la an – numai în trimestrul întâi al anului 2014 au crescut cu 120 de milioane de abonamente. Numărul abonamentelor de broadband mobil au continuat să crească și vor atinge cifra de 7,6 miliarde până la sfârșitul anului 2019, reprezentând peste 80% din numărul total de abonamente pentru serviciile de telefonie mobilă.
Smartphone-urile vor depăși ca număr telefoanele mobile clasice
În doi ani, numărul de abonamente pentru smartphone-uri va depăși cel pentru telefoanele mobile clasice, iar în 2019, acesta va atinge cifra de 5,6 miliarde. În Europa, numărul de abonamente pentru smartphone-uri va ajunge la 765 de milioane în 2019, depășind populația continentului.
65% dintre toate telefoanele vândute în primul trimestru al anului 2014 au fost smartphone-uri. Prin comparație cu utilizatorul actual de smartphone, cel din 2019 va consuma aproximativ de patru ori mai multe date mobile pe lună. Acest lucru va contribui la creșterea de 10 ori a traficului de date între 2013-2019.
„Evoluția conexiunilor M2M și creșterea de 10 ori a traficului de date mobile va întări importanța performanței rețelelor, gestionarea complexității acestora și maximizarea experienței utilizatorilor. La rândul lor, acestea vor pune presiune și mai mare pe sistemele de operațiuni și de suport de business.
În 2019, rețelele LTE vor acoperi 80% din populația Europei, dar numai 30% dintre europeni vor avea abonamente pentru LTE, comparativ cu 85% în America de Nord. Chiar și în Europa vor exista diferențe mari între Europa de Vest și Europa Centrală și de Est. În Asia de Nord-Est, rețelele LTE vor acoperi 95% din populație până în 2019, iar 45% dintre aceștia vor avea și abonamente pentru LTE. Tot până atunci, China va atinge cifra de 700 de milioane de abonamente pentru LTE, reprezentând peste 25% din numărul total de abonamente LTE la nivel global.