Cum va arăta „Prima casă 3”

Programul "Prima casă", prin care persoanelor fizice le sunt acordate garanţii guvernamentale pentru achiziţia sau construcţia de locuinţe, va continua şi anul viitor, însă de această dată ar putea presupune o mai mare implicare a băncilor, a declarat astăzi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi.

"Programul Prima casă va continua, însă nu ştim dacă va fi Prima casă 3 sau o replică la Prima casă 2, rămâne de văzut", a afirmat Drăgoi. El a precizat că MFP vrea să implice mai mult sistemul bancar în următoarea etapă a programului. De altfel, băncile au trimis la minister un set de circa 20 de propuneri care vor fi discutate, a precizat secretarul de stat.

"Până în prezent, au fost acordate peste 30.000 de garanţii, în valoare totală de 1,25 miliarde euro. Piaţa s-a consolidat, s-a împărţit, fiecare bancă ştie deja căror clienţi se adresează şi cum ar trebui să fie programul", a afirmat Bogdan Drăgoi. El a adăugat că MFP a garantat 100% totul şi "dorim să împărţim puţin din responsabilităţi".

Banca să garanteze jumătate din credit

În viziunea Consiliului Investitorilor Străini (CIS), prezentată şi autorităţilor, programul "Prima casă" ar putea continua într-o formă în care garanţia de stat să acopere numai 50% din suma împrumutului, deoarece restul e garantat cu ipotecă, însă volumul facilităţii ar putea fi dublat.

"Împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde euro ar putea fi astfel acordate, prin lărgirea bazei de potenţiali aplicanţi. În acest scop, poate fi luată în considerare şi recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, dacă este cazul", arată un document al CIS.

În prezent, "Prima casă 2" garantează credite de până la 60.000 euro pentru achiziţia de locuinţe, de 70.000 euro – pentru construcţia de locuinţe, respectiv 75.000 de euro – pentru construcţia de locuinţe în asociere, toate cu avans minim de 5%.

Beneficiarii programului sunt persoanele fizice care nu deţin o locuinţă la data la care solicită creditul.
SURSA: EVZ