Cum va arăta viitorul Guvern? USR își dorește un premier pro-UE

Prim-vicepreşedintele USR, Dominic Fritz, a oferit detalii noi despre discuţiile politicienilor privind conturarea unei majorităţi în Parlament şi pentru viitoarea guvernare. Chiar dacă, momentan, prioritatea lor este preşedinţia, cei din USR sunt gata să discute cu toate partidele politice.

USR nu fuge de responsabilitate, dar nici nu caută funcții pentru a începe să facă planuri de împărțire a posturilor în ministere. El și-ar fi dorit ca forța reformistă să fie mai puternică și ca cei care doresc izolarea României să aibă mai puțină influență. Din punctul lui de vedere, toate forțele democratice trebuie să se asigure că România va avea un președinte capabil să numească un premier pro-european.

Problema nu a fost încă rezolvată. Este posibil ca, luni, să avem un președinte care ar putea avea alte intenții pentru viitorul României, ceea ce trebuie să fie o îngrijorare pentru toate partidele politice. Nu există o majoritate clară în Parlament. În această situație, este necesar să se poarte discuții cu toate partidele politice, nu să se construiască strategii separate și să se aștepte ca ceilalți să adere. Mulți membri din echipa lui discută constant cu liderii altor partide politice deoarece situația este mult prea gravă pentru a fi lăsată să fie influențată de orgolii.

„Nu fugim de responsabilitate, dar nici nu fugim după funcţii şi începem să măsurăm draperiile în ministere. Ne-am fi dorit ca forţa reformistă să fie mai mare, ca forţa celor care doresc izolarea României să fie mai mică dar asta este decizia fiecărui votant pe care trebuie să o respectăm. Toate forţele democratice trebuie să se asigure că avem un preşedinte care poate să pună un premier pro-european.

Încă nu este rezolvată această problemă. S-ar putea ca luni să ne trezim cu un preşedinte care are alte gânduri cu viitorul României şi asta trebuie să fie îngrijorarea tuturor partidelor. Apoi, după ce avem siguranţă că avem un preşedinte care ne poate ţine pe această cale, după aia putem să şi vedem cine şi în ce formă îşi asumă răspunderea pentru guvernare.

Nu există o majoritate clară în Parlament şi asta înseamnă că trebuie să discute cu toate partidele şi nu să îşi facă fiecare câte o strategie acasă şi să spere că ceilalţi vor adera. Mai mulţi din echipă vorbim constant cu liderii celorlalte partide pentru că situaţia este mult mai gravă pentru orgolii. Nu stăm acum, ca nişte adolescenţi, să ne sune ceilalţi şi suntem într-un dialog constant. Imediat după decizia CCR vom începe şi demersurile oficiale”, a explicat el.

UDMR nu va colabora cu AUR, SOS România și POT

Liderul UDMR Bihor, Cseke Attila, câştigătorul unui nou mandat de senator, a explicat, luni, că UDMR a obţinut un rezultat istoric la alegerile parlamentare, fiind cel mai bun rezultat al său din ultimii 24 de ani. Potrivit spuselor sale, în Parlamentul României se prefigurează „forțe parlamentare extremiste”, precum AUR, S.O.S. România şi POT, cu idei pe care UDMR nu le poate tolera și susține, și care au obținut peste 30% din voturi, în prezent având 32,36%.

După redistribuirea voturilor și mandatelor, fiecare competitor electoral care intră în Parlament va înregistra o anumită creștere, partidele politice mai mari având o creștere mai semnificativă. La momentul respectiv, exista o rezervă de peste 12% din voturi care vor fi redistribuite partidelor politice care au atins pragul electoral de 5%.

„Pe plan naţional, avem peste 6%, astăzi acum când vorbim e 6,4%, peste 590.000 de voturi, este cel mai bun rezultat al UDMR la nivel naţional din ultimii 20 de ani, indiferent de tipul de alegeri pe care îl avem în vedere. A fost cel mai bun şi pentru europarlamentare, la 9 iunie, 568.000 de voturi, dar şi acel număr am reuşit să-l depăşim la nivel naţional.

În ceea ce priveşte judeţul Bihor, aici iarăşi vorbim de cel mai bun rezultat obţinut de UDMR Bihor din ultimii 20 de ani, dacă luăm în considerare şi cele locale atunci chiar putem să spunem 24 de ani. La alegerile locale din 2004 am avut peste 61.000 de voturi, acum avem 62.587 de voturi la lista pentru Senat şi 62.159 de voturi la Camera Deputaţilor. Este un rezultat istoric, aşa cum am spus, cel mai bun rezultat al nostru din ultimii 24 de ani, indiferent de tipul de alegeri despre care vorbim.

În Parlament se prefigurează forţe parlamentare extremiste, cu idei pe care noi nu le putem tolera şi susţine şi care au peste 30%, în prezent au 32,36%. Evident, cu redistribuirea voturilor şi mandatelor, fiecare dintre competitorii electorali care intră în Parlament va avea o anumită creştere, sigur partidele mai mari o creştere mai mare. Sunt astăzi, în acest moment când discutăm, peste 12% voturi care se vor redistribui competitorilor care au atins pragul electoral de 5%”, a spus el în timpul unei conferințe de presă.

PNL este gata să contribuie la dezvoltarea României

PNL este gata să contribuie la dezvoltarea României. Liberalii vor respinge orice experimente politice riscante care ar putea dăuna țării, precum costurile economice generate de evenimentele din săptămâna precedentă, cum ar fi prăbușirea bursei și slăbirea capacității de finanțare.

Planul lui Ilie Bolojan prevede reforma instituțiilor democratice, reducerea risipei banilor publici, descentralizarea decizională și susținerea investițiilor pentru dezvoltare. Acest plan este fundamentul discuțiilor despre o viitoare guvernare. Scopul PNL este să facă România bine, nu să ajungă cineva ministru sau secretar de stat.

Liberalii regretă că unele partide politice nu par să înțeleagă situația dificilă în care se află țara. Ei cred că este nevoie de reconciliere politică pentru binele României. PNL nu va participa la atacuri demagogice și jocuri politice cinice, cerând responsabilitate și fapte în fața extremismului.

„Mulțumesc tuturor bucureștenilor care au ieșit ieri la vot și, în mod special, celor care, printr-o opțiune exprimată clar, au susținut fără rezerve direcția României pro-dezvoltare și pro-Vest. Mulțumesc totodată acelor bucureșteni care au acordat încrederea lor Partidului Național Liberal – după doar o săptămână de la alegerile prezidențiale, scorul PNL în București s-a dublat. Puțini au crezut în șansa noastră de a recâștiga atât de repede măcar o parte din încrederea românilor, mai ales a celor care țin la acest partid și susțin rolul său în modernizarea țării din ultimii 150 de ani. Asta confirmă că PNL a înțeles lecția din 24 noiembrie și a luat la timp deciziile corecte.

Ca de fiecare dată, suntem gata să punem umărul pentru România. Excludem din start orice experimente care riscă să deraieze țara noastră de pe parcursul pe care și l-a construit cu greu. Deja plătim un preț de miliarde pentru ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână: căderea bursei, slăbirea capacității de finanțare a deficitului bugetar, investitori care se întreabă dacă România mai este o țară sigură.

Ilie Bolojan, Președintele PNL, a trasat încă de săptămâna trecută un plan clar pentru reforma lumii politice și reforma statului, care înseamnă legitimizarea instituțiilor democratice, oprirea risipei banilor publici, descentralizarea deciziei cât mai aproape de cetățean și susținerea investițiilor pentru dezvoltare, competitivitate, productivitate și locuri de muncă mai bine plătite. Acesta este punctul de plecare pentru orice discuții legate de o posibilă viitoare guvernare. Miza este să facem România bine, nu să ajungă X sau Y ministru sau secretar de stat. Este o schimbare de paradigmă, pe care românii au susținut-o prin votul lor, pe bună dreptate. Planul Bolojan se adaugă la temelia nenegociabilă a aparentenței Romaniei la NATO și la UE.

Constat, cu regret, că nu toate partidele par să fi înțeles cumpăna în care se află țara. Cei care joacă în continuare la sumă nulă și încurajează dezbinarea vor trebui să stea la aceeași masă cât mai curând, dacă vor binele României cu adevărat. Alegerile parlamentare au trecut, nu mai aveți nevoie de puncte electorale, stimați colegi. E vremea reconcilierii pentru salvarea României democratice și libere, așa cum ne-au cerut și românii ieri prin votul lor.

Partidul Național Liberal nu va intra în jocul periculos al atacurilor demagogice și al calculelor politice cinice, de care cei mai mulți români oricum s-au săturat. Ne cer responsabilitate și fapte. Acesta este singurul răspuns posibil în fața extremismului toxic. Mi-au rămas de ieri în gând versurile unei melodii pe care o știm și de care ar trebui să ne amintim cu toții, în tot ceea ce facem pentru o țară mai bună:

“Hai, români, lumea ne vede
România-n noi se-ncrede,
Că de-acum românu-n lume
Va fi vrednic de-al său nume!””, a scris Sebastian Burduja, luni, pe Facebook.