Managerii societatilor comerciale estimeaza scaderea activitatii din comertul cu amanuntul, in perioada februarie – aprilie 2009, comparativ cu ultimele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

(In urma cu o luna, managerii se asteptau la „stabilitate” in perioada ianuarie – martie 2009, pentru comertul cu amanuntul).

Managerii intervievati in luna februarie 2009, din sectorul  de comert cu amanuntul, si-au amplificat estimarile pesimiste privind tendinta de evolutie a activitatii economice in urmatoarele trei luni.

Situaţia economica, pe total activitate
, inregistreaza un sold conjunctural de -35% in februarie 2009. (Fata de +7% in ianuarie 2009 si +5% in decembrie 2008).

De asemenea, volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie negativa (sold conjunctural -29%). (Trendul semnalat in luna anterioara indica un sold conjunctural de +26%).

Nu in ultimul rand, corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -28%).

Mai mult, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni reducerea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -17%).

(Anterior era estimata „satabilitate” la acest capitol, cu un sold conjunctural de +2%).

Managerii intreprinderilor comerciale mai estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +37%). (Fata de +20%, sold conjunctural estimat in urma cu o luna pentru perioada ianuarie – martie).