Semestrul II din acest an va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială

În 2023, românii sunt reticenți când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru al acestui an va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială.

„Vom avea o primă jumătate de an caracterizată de efectul diverşilor factori de stres – inflaţia, costul cu energia electrică, costul finanţării – asupra cumpărătorilor care vor rămâne relativ reţinuţi în decizia de cumpărare”, a declarat, marți, Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.

Potrivit spuselor sale, vor exista oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash. Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a acest an şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al autorizării, vor duce la o nouă creştere a preţurilor pe termen lung, ce vor avea efect în 2024 şi 2025, crede Daniel Crainic.

„Consider că 2023 va aduce evoluţii diferite în funcţie de segmentele de piaţă, de zone sau de cererea şi oferta dintr-un anumit areal.

Cred că ar mai trebui să avem în vedere doi factori importanţi: peste 50% dintre tranzacţii sunt realizate cu cash şi peste două treimi dintre tranzacţii se fac pe piaţa secundară, adică locuinţe aflate la a doua schimbare de proprietar, ceea ce denotă că există apetit pentru a cumpăra astăzi, direct, cu cash sau chiar la nivelul actual al dobânzilor”, a explicat Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

În 2023, prețul locuințelor va evolua diferit în funcție de zonă

Consultanţii de la The Concept se aşteaptă la o evoluţie diferită a preţurilor locuinţelor pe segmente de piaţă şi pe zone.

„Segmentele de piaţă mai puţin dependente de credite ipotecare în achiziţie îşi vor continua creşterea. În schimb, segmentele de piaţă dependente în proporţie de peste 65% de credite ipotecare în achiziţie, în general zone limitrofe ale oraşelor, vor suferi scăderi de preţuri, estimăm în jurul a 5-6% pe medie”, a afirmat Daniel Tudor, fondatorul companiei The Concept.

În prezent, dezvoltatorii se aşteaptă ca preţurile materialelor de construcţie să stagneze, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, materialele de construcții s-au scumpit mult, existând scurte perioade de ieftinire.

„Costurile de construcţie se vor stabiliza, ceea ce va determina şi o stabilizare a preţurilor finale. Unii dezvoltatori mai mici vor fi nevoiţi să iasă din piaţă. Vom vedea corecţii la preţurile terenurilor. Începând din a doua jumătate a anului, cererea îşi va relua trendul ascendent”, a spus Valentin Morar, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Wallberg.