Cum va fi acordată alocația de stat. Statul schimbă legea în România

bani, venitul minim de incluziune

SURSA FOTO: Dreamstime

Modul de acordare pentru alocație suferă modificări. Un proiect de lege în acest sens a primit votul favorabil al senatorilor. Ce se va întâmpla cu banii oferiți de la stat copiilor?

În jur de 3.600.000 de minori din România primesc sprijin prin alocații de la stat, cu o medie de aproximativ 340 de lei pe beneficiar.

Există modificări în modalitatea de acordare a alocațiilor pentru copii, propuse de PSD și adoptate tacit de Senat. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba, Flaviu Cozuc, alocația de stat pentru copiii sub 18 ani va fi acordată pe baza unei cereri completate și semnate de reprezentantul legal al copilului, însoțită de documentele necesare.

Totalul alocațiilor acordate a depășit 1,224 miliarde de lei

În martie 2024, totalul alocațiilor acordate a depășit suma de 1,224 miliarde de lei. Aceste date au fost oferite de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Suma medie plătită pe beneficiar a fost de 336,5 lei.

Cele mai multe cazuri de beneficiari de alocație au fost înregistrate în București (371.632), precum și în județele Iași (200.704), Suceava (137.824) și Constanța (126.804). Mai sunt Bacău (125.047) și Cluj (124.587).

Județele cu cel mai mic număr de beneficiari de alocație sunt Tulcea (33.598), Caraș-Severin (37.515), Covasna (38.144) și Mehedinți (38.847). Suma medie plătită a fost cea mai mare în județele Botoșani (343,13 lei), Ilfov (340,78 lei), Caraș-Severin (342,09 lei) și Cluj (340,32 lei).

Se pregăteşte modificarea legii privind acordarea alocaţiilor / SURSA FOTO: Dreamstime

Cine primește alocația

Alocația este acordată minorilor cu vârsta de până la 18 ani. Ea e acordată precum și tinerilor care, la împlinirea vârstei de 18 ani. El se află în continuare în perioada de școlarizare, până la absolvirea liceului sau, după caz, a școlii profesionale.

De asemenea, aceste alocații sunt destinate și tinerilor cu dizabilități care urmează un program de învățământ preuniversitar, până la vârsta de 26 de ani.

PSD vrea schimbarea modalității de plată pentru alocație

Un proiect de lege propus de PSD vizează schimbarea modalității de plată a alocațiilor. Astfel, acestea ar urma să fie acordate începând cu ziua nașterii copilului. În acest moment, ele sunt plătite în luna imediat următoare.

Proiectului este inițiat de deputatul PSD Vasilică Toma. Actul normativ ține cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi și garantarea alocației de stat. Ținând cont de aceste lucru, plata drepturilor cuvenite ar trebui să înceapă din momentul nașterii copilului.

Copiii sunt acum privați de aproape o lună de zile de alocație

Acum, dacă un copil se naște pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii primesc alocația începând cu data de 1 iulie. Modificarea ar evita situația în care un copil este privat de aproape o lună de zile de beneficiile alocației de stat. Totodată, ar asigura o distribuire mai egală a acestor drepturi.

În conformitate cu prevederile constituționale privind egalitatea în drepturi și asigurarea accesului la alocația de stat, propunerea vine să aducă o schimbare în acest sens. Inițiat de deputatul PSD Vasilică Toma, proiectul va fi supus votului în plenul Camerei Deputaților. Camera Deputaților este forul decizional în această chestiune.