Cisco şi Global Business Network (GBN), liderul mondial în planificarea de scenarii, au publicat studiul “Internetul în evoluţie” care prezintă modul în care se va dezvolta Internetul în următorii 15 ani.Rezultatele a mai mult de un an de cercetare, colectare de date şi interviuri sunt transpuse în patru scenarii care descriu şi detaliază diferite trasee posibile. Acestea sugerează cum o serie de factori critici ar putea să se manifeste, precum politicile “net neu
Cisco şi Global Business Network (GBN), liderul mondial în planificarea de scenarii, au publicat studiul “Internetul în evoluţie” care prezintă modul în care se va dezvolta Internetul în următorii 15 ani.
Rezultatele a mai mult de un an de cercetare, colectare de date şi interviuri sunt transpuse în patru scenarii care descriu şi detaliază diferite trasee posibile.
Acestea sugerează cum o serie de factori critici ar putea să se manifeste, precum politicile “net neutrality” (acordarea aceleiaşi priorităţi pentru tot traficul de pe Internet, indiferent de sursă, destinaţie sau conţinut), investiţiile în infrastructură, răspunsul consumatorilor la noile modele de preţ, şi adoptarea tehnologiei.
Cele patru scenarii
Frontiere lichide: O lume în care Internetul devine omniprezent şi centrifugal. Tehnologia continuă să facă mai accesibile conectivitatea şi dispozitivele (în ciuda investiţiilor limitate în construirea reţelei) în timp ce antreprenoriatul global – şi competiţia solidă – asigură ca gama largă de nevoi şi cereri din întreaga lume să fieîmplinite rapid şi din locaţii şi aranjamente la fel de diverse.
Creştere nesigură: O lume în care utilizatorii – atât persoane fizice cât şi juridice – sunt descurajaţi de la a se baza intensiv pe Internet. Atacuri cibernetice persistente justificate de motivaţii diverse pun serios la încercare capacitatea de prevenire a guvernelor şi a corpurilor internaţionale. Alternative sigure apar, dar sunt scumpe.
Promisiune neîmplinită: O lume în care stagnarea economică prelungită în multe ţări afectează răspândirea Internetului. Tehnologia nu oferă descoperiri compensatoare, şi politicile protecţioniste ca răspuns la slăbiciunea economică agravează situaţia – atât în termeni economici cât şi în privinţa adoptării tehnologiei.
Fundaţie nesigură: O lume în care Internetul devine o victimă a propriului său succes. Cererea pentru servicii bazate pe IP este nemărginită, însă constrângerile de capacitate şi piedicile ocazionale creează un gol între aşteptări şi realitatea utilizării Internetului. Între timp, standardele internaţionale de tehnologie nu sunt adoptate, parţial datorită unui recul global împotriva dominaţiei tehnologice a SUA care durează de decenii.
“Următoarele 2 sau 3 miliarde de utilizatori de Internet vor veni, în cea mai mare parte, din pieţele emergente şi vor fi foarte diferiţi de primele 2 miliarde; modelele de afaceri globale de succes şi politicile naţionale vor da greş dacă se vor baza pe aşteptări vechi în materie de comportament, preferinţe şi succes,” potrivit lui Enrique Rueda-Sabater, co-autor al raportului şi director de strategie şi economie pentru pieţele emergente la Cisco.
Peter Schwartz, Cofondatorul GBN şi partener la Monitor, un colaborator major la cercetare, adaugă: “Nu putem prezice viitorul, însă ştim că alegerile în materie de internet care se vor face în 2010 vor avea consecinţe pe termen lung – intenţionate şi neintenţionate. Sperăm că aceste scenarii vor da naştere unei conversaţii strategice mai profunde în cadrul comunităţilor de tehnologie şi de politici publice despre impactul de mâine al deciziilor de azi.”
SURSA: Cisco