Pandemia de coronavirus a creat haos în sistemul sanitar și economic din România. În acest context, un analist politic are o previziune sumbră cu privire la viața românilor în următorii zece ani.
Cozmin Gusa are un scenariu sumbru cu privire la viața românilor după pandemie.
El este de părere că în următorii zece ani, efectele coronavirusului și starea clasei politice se vor resimți aspru în viețile oamenilor de rând. De asemenea, impactul tehnologiei va fi și el resimțit.
„CUM VOM TRĂI ÎN URMĂTORII 10 ANI. VIAȚA DUPĂ CORONAVIRUS, ÎN 10 CONCLUZII.
Marius Văcărelu este un tânăr și valoros profesor, specializat în geopolitica EURASIEI, care a lucrat alături de mine și de alți tineri sociologi de excepție (precum Darie Cristea sau Lucian Dumitrescu) la Institutul GEOPOL, institut care a enervat atât de tare STATUL PARALEL încât am fost nevoit să-i întrerup activitatea din motive pe care le bănuiți. Marius a realizat o analiză excepțională a perspectivelor noastre de viață socială și profesională în următorii 10 ani, pe care mi-a trimis-o și ale cărei principale concluzii le voi sintetiza și interpreta și pentru voi.
Tânărul geopolitician își bazează analiza considerând 2020 ca „an-reper” atât pe motivația crizei CORONAVIRUS, cât și pe consecințele planetare ale alegerilor din SUA, folosind ca bază de examinare perspectivele economiei mondiale orizont 2030, oferite de prognoza FMI publicată zilele trecute, prognoză realizată sub 3 repere principale: EFECTELE CORONAVIRUSULUI, STAREA CLASEI POLITICE din majoritatea statelor lumii şi CONSECINȚELE CREATE DE TEHNOLOGIILE ULTIMELOR DECENII”, scrie Cozmin Gusa.
Cele 10 concluzii
Totodată, analistul politic prezintă 10 concluzii valabile pentru următorii zece ani. Potrivit acestuia, vor exista schimbări majore atât în mediul rural, cât și în cel urban, iar veniturile nu vor scăpa nici ele.
Cozmin Gusa susține că veniturile vor înregistra scăderi semnificative, iar consumul va scădea și el la rândul său. De asemenea, nu este exclus să ne confruntăm și cu ciocniri violente în următorii ani.
„1. Procesul de „ZOMBIFICARE DE LUNGĂ DURATĂ A ECONOMIILOR DEZVOLTATE” va fi vizibil cu precizie în următorii 2 ani, perioadă în care situaţia bugetelor de stat şi a liderilor naţionali va fi mult mai complicată decât şi-ar fi imaginat cineva cu doar 12 luni în urmă. În condițiile în care efectele economice induse de criza CORONAVIRUS vor fi resimțite până după 2024, fondurile de zeci de mii de miliarde de euro mobilizate nu vor rezolva „panica şi diferitele tendinţe ale investitorilor şi consumatorilor ce vor perturba atât planurile de afaceri, cât şi proiectele guvernamentale de dezvoltare. În plus, chiar dacă abordarea problemelor ar fi perfect profesionistă de către mediul economic, nu sunt deloc excluse scurtcircuitările aduse de către mediul politic – iar în fapt nivel actual al clasei politice la nivel global predispune mai degrabă către aceste perspective sumbre, în urma cărora NAȚIUNI ÎNTREGI SE VOR VEDEA ȘI MAI SĂRĂCITE DECÂT SUNT ACUM.”
2. MEDIUL RURAL VA FI MARELE CÂȘTIGĂTOR AL CRIZEI ACTUALE. Acesta este deja valorizat altfel, atât sub aspectul producţiei de alimente, dar mai ales din perspectiva spaţiului pe care îl oferă locuitorilor săi, mai puţin claustraţi decât cei din mediul urban. Printre altele „părinţii ajunşi la limitele psihice vor lua măsuri pe două planuri: mai întîi, îşi vor căuta case la țară – pentru a beneficia de spaţiul din jurul imobilului; iar apoi vor căuta candidaţi politici pentru structurile comunităţilor locale care au o viziune urbanistică în acord cu interesele lor.” Munca de acasă va fi favorizată de „tehnologia ce permite azi asta, ceea ce este un avantaj nesperat pentru mediul rural, care are pentru prima dată în istorie şansa de a-şi dezvolta infrastructura, crescând astfel standardele de viaţă ale sătenilor din multe ţări ce au neglijat în ultimele decenii această componentă teritorială.”
3. ÎN MEDIUL URBAN VA AVEA LOC O REDIMENSIONARE EDILITARĂ ȘI O REVOLUȚIE A TRAFICULUI, atât la nivel de străzi, cât şi de parcări: „(…) după cum arată raportul PwC Digital Auto 2020, pandemia scufundă transportul public de persoane, crescând enorm utilizarea automobilelor personale. Această schimbare presupune o aglomerare a şoselelor, care vor trebui reproiectate şi lărgite, în mod special în diecţia căilor de acces către punctele centrale de acţiune socială – unităţi medicale, şcolare şi sportive – fără a neglija însă întregul ansamblu urban, care include şi clădiri de birouri, spaţii comerciale etc.”
4. ASISTENȚA SOCIALĂ VA DEVENI URGENȚA ZERO A ORICĂRUI PLAN DE GUVERNARE. „Scăderea accentuată a încasărilor bugetare din aceşti ani, coroborată cu creşterea cheltuielilor medicale generale primeşte ca încărcătură suplimentară scăderea multor locuri de muncă. Cu toate acestea, populaţiile în curs de îmbătrânire ale statelor dezvoltate îşi vor reduce în următorii ani cheltuielile care sprijină recuperarea economică – cele dedicate turismului şi petrecerii timpului liber – ceea ce va afecta milioane de locuri de muncă la nivelul tuturor ţărilor lumii.”
5. SCĂDEREA VENITURILOR POPULAȚIEI VA ANTRENA O SCĂDERE DRASTICĂ A CONSUMULUI: (…) politicile monetare, oricât de mult ar stimula cumpărarea de bunuri, nu pot concura cu realitatea: când veniturile omului scad, şi sumele pe care acesta le utilizează se reduc. Problema reducerii veniturilor nu a apărut strict din cauze economice, ci din motive medicale, care au blocat sectoare întregi ale economiei, iar câtă vreme Coronavirusul va acţiona, oricâtă bunăvoinţă ar avea cumpărătorii, multe tipuri de activităţi care presupuneau circulaţia liberă a persoanelor vor fi puternic afectate.”
6. MARILE PUTERI ECONOMICE CE-ȘI BAZEAZĂ DEZVOLTAREA ȘI PROSPERITATEA PE EXPORTURI (China și Germania) VOR FI AMENINȚATE DE RECULURI PUTERNICE. Acest fapt de necontestat va genera strategii de tip GUERILLĂ din partea acestora, ce va avea ca și consecință imediată desantarea cu violență asupra unor țări în curs de dezvoltare, așa cum putem observa deja după ceea ce face China inclusiv în regiunea noastră, sau mai clar, așa cum procedează subteran Germania exact în România (așa o să vă explicați mai bine și acțiunile aparent fără logică ale lui Iohannis!).
7. VA AVEA LOC O SCHIMBARE RADICALĂ A CLASEI POLITICE: „(…) deceniul 2020 – 2030 va cunoaşte o schimbare a caracterului clasei politice la nivel global, deoarece acesteia i se vor cere soluţii pentru revenirea economică rapidă. Omul politic care nu va aduce rezultate pozitive în această direcţie va fi eliminat rapid din prim-plan, iar acest fenomen va fi înţeles destul de repede de către reprezentanţii vechiului stil de a face politică. Astfel, demagogia va începe să îşi vadă adversarii, deoarece spre deosebire de celelalte timpuri ale istoriei, miliarde de oameni nu mai concep astăzi un trai în absenţa bunăstării, toleranţa faţă de sărăcie scăzând foarte mult în ultimele decenii. În plus, internetul – uriaşă bibliotecă gratuită – arată în timp real exemplele de bună guvernare, implicit şi cazurile în care revenirea economică este mai rapidă.”
8. OPOZIȚIA LA SCHIMBARE A LIDERILOR DIN STATELE SLABE VA GENERA MIȘCĂRI SOCIALE VIOLENTE: ” (…) oamenii secolului XXI – mult mai puţin toleranţi cu erorile în planul bunăstării şi bunei guvernări – vor presa în diferite modalităţi liderii politici din ţările proprii. (…) Evident, liderii care înţeleg că guvernarea presupune valori morale şi venituri consistente pentru o sferă cât mai largă a cetăţenilor vor avea decenţa să se retragă din poziţiile de conducere pe care le vor avea. Cu toate acestea, istoria o fac de multe ori liderii care ţin cu dinţii de „sfântul scaun”, iar ei nu vor să renunţe la avantajele funcţiei supreme. Numărul acestor lideri nu este redus, iar populaţia ţărilor conduse în acest mod ineficient este una numeric ridicată. În funcţie de poziţia geopolitică a statului pe care îl conduc, aceştia îşi vor purta războiul cu pandemia fie pe plan intern – dacă anvergura ţării este redusă – sau pe plan internaţional, pentru a putea profita de vechea tehnică a unirii în jurul conducătorului în faţa inamicului extern. Astfel, putem prognoza destul de bine comportamentul multor lideri politici autoritari în următorii ani, cu menţiunea că pentru mulţi dintre aceştia, cetăţenii propriilor ţări se vor dovedi principala ameninţare.”
9. CETĂȚENII DIN STATELE AUTORITARISTE CU CIVISM ANULAT VOR ALUNECA ÎNSPRE PROMISCUITATE: ” (…) cele aproape 5 miliarde de utilizatori de internet beneficiază astăzi de resursele acestei uriaşe biblioteci electronice, precum şi de lecţiile pe care istoria le-a plasat pe rafturile sale de terrabiţi. Astfel, este din ce în ce mai greu de păcălit pe termen lung o întreagă populaţie, dar poate fi stăpânită cu jandarmi şi arestări. Însă un astfel de comportament are consecinţe pe termen lung – emigrarea elitelor intelectuale; refugierea în alcool, droguri, promiscuitate ş.a. a celor rămaşi în ţară; pierderea loialităţii cetăţenilor faţă de întreaga structură politico-administrativă a statului – aspecte care în final de repercutează asupra scăderii speranţei de viaţă, mult mai redusă în statele conduse autoritar.”
10. RĂZBOAIELE SE VOR DECLANȘA CONFORM UNOR MOTIVAȚII NOI ȘI SE VOR PURTA PE CÂMPURILE GENERATE DE NOILE TEHNOLOGII ȘI SITUAȚII DE CRIZĂ: (…) tensiunile mocnite din societate pot conduce la izbucniri de furie în următorii ani: dacă un război este mai uşor de înţeles şi acceptat – prin raportare la istorie şi interesele de stat – comportamentul în faţa unei ameninţări medicale pune în discuţie mai întîi buna guvernare, iar mult mai apoi relaţiile neprietenoase cu alte ţări.”
Și-n final, concluzia lui Marius Văcărelu, la care subscriu: ” (…) trăim, la nivel planetar, o INSURGENȚĂ A OFUSCAȚILOR ȘI O RESURGENȚĂ A COMPLEXELOR DE INFERIORITATE. Ele nu vizează, însă, îmbunătăţirea condiţiilor generale ale vieţii, ci ADUCEREA LA ACELAȘI NIVEL A EXCELENȚEI ȘI A NULITĂȚII!”, mai scrie analistul politic.