Cum va fi vremea în ajunul Crăciunului? Administrația Națională de Meteorologie anunță valorile termice
Așadar, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că valorile termice de astăzi, dar și din ziua de Crăciun, vor fi peste cele normale pentru finalul lunii decembrie.
De asemenea, meteorologii au subliniat că cele mai mari temperaturi se vor înregistra în partea de vest a țării.
Maximele vor fi cuprinse între 4 și 12 grade
În Ajunul Crăciunului, maximele vor fi cuprinse între 4 și 12 grade, temperaturi mult mai mari decât normalul perioadei. Potrivit meteorologilor, cerul va avea înnorări si temporar va ploua slab în jumătatea de nord a teritoriului.
Vântul va sufla slab si moderat, cu intensificări în zona înalta a Carpaților Meridionali și de Curbura, unde vor fi rafale de peste 100 km/h. Totodată, urmează să avem parte de ceață mai ales dimineața, în sud și sud-est.
În Capitală, cerul va avea înnorări, trecător va ploua slab, iar dimineața va fi ceata. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 4-5 grade, scrie ANM.
La munte, valorile de temperatură se vor situa peste cele normale perioadei. Cerul va avea înnorări și pe arii extinse va ploua, iar la altitudini mari vor fi ninsori și lapoviță.
Vom avea parte de zăpadă în acest an?
În altă ordine de idei, directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit anterior despre impactul încălzirii globale asupra României și nu numai. Explicațiile meteorologului vin în contextul în care am avut parte de temperaturi neobișnuite în ultima perioadă.
„Sub acest aspect, percepția este cu totul diferită pentru că, într-adevăr, încălzirea globală în emisfera nordică și mai ales în ceea ce privește topirea ghețarilor conduce la un volum mai mare de apă, însă sistemul climatic este unul complex și iată că emisfera nordică devine din ce în ce mai caldă, inclusiv în această parte a globului.
Temperaturi neobișnuite pentru anotimpul de vară sau anotimpul de iarnă se înregistrează, în ultimii ani, și confirmă practic fenomenul încălzirii globale, ceea ce înseamnă impact asupra evoluției condițiilor climatice. Cu siguranță, se evidențiază la nivel local sau regional. România nu face excepție”, a transmis Elena Mateescu pentru DCNews.