Vom avea vreme caldă de Revelion
Vreme caldă de Revelion! Potrivit Elenei Mateescu, în noaptea dintre ani, vom avea temperaturi mai ridicate decât normalul acestei perioade. Același lucru este valabil și pentru prima săptămână din ianuarie. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, zăpada va fi prezentă doar la altitudini de peste 1.500 de metri.
„Vom avea o vreme mai caldă în ultima zi a anului 2023. Maximele la scara întregii ţări, în 31 decembrie, vor fi cuprinse între 5 până la 12-13 grade, cu 12 grade în Capitală.
De asemenea, în noaptea trecerii în noul an 2024 va fi o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că minimele pe parcursul nopţii vor fi în cea mai mare parte a ţării pozitive, cu cele mai ridicate valori, 4-5 grade în partea de vest, sud-vest a ţării, 6-7 grade în zona litoralului, minime coborâte spre minus 4 – minus 5 grade doar în zonele depresionare din estul Transilvaniei, în timp ce în restul regiunilor vorbim de minime uşor pozitive spre 1-3 grade Celsius, inclusiv în Capitală, unde minima va fi de 1-2 grade Celsius”, a declarat aceasta pentru Agerpres.
Primele zile din 2024, mai calde decât în mod normal
Elena Mateescu a precizat că și în primele zile din 2024, vom avea vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Maximele vor ajunge la 13-14 grade Celsius. Așadar, anul viitor nu vom simți celebrul „ger al Bobotezei”.
„Actualizarea estimărilor pentru luna ianuarie 2024 confirmă semnalul pentru o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în prima săptămână a noului an, cu abateri termice pozitive la nivelul temperaturilor medii zilnice mai mari de 5 până chiar 10 grade Celsius, pentru că în mod obişnuit ar trebui să ne aşteptăm la maxime până la cel mult 4-5 grade Celsius, iar maximele, în prima săptămână, cu mici variaţii de la o zi la alta a anului 2024, vor fi cuprinse între 5 până la posibil 13-14 grade.
La acest moment putem să apreciem că şi ziua de 6 ianuarie, de ziua Bobotezei, va fi mai caldă decât în mod obişnuit, dar cu siguranţă pe măsură ce ne apropiem de ziua respectivă vom actualiza informaţiile, însă estimările indică o probabilitate ridicată ca prima săptămână din noul an să fie o săptămână mai caldă decât în mod obişnuit”, a spus aceasta.
Potrivit directorului ANM, de Revelion, nu vom avea zăpadă în zonele joase, inclusiv în Capitală, așa cum s-a întâmplat și de Crăciun.
„Este posibil ca doar la altitudini mai mari de 1.500 de metri să mai avem strat de zăpadă, pentru că vremea caldă din ultima decadă a lunii decembrie a favorizat topirea lentă a stratului consistent înregistrat în intervalele în care am avut fenomene de iarnă”, a adăugat Elena Mateescu.
2023 ar putea fi declarat cel mai călduros an
Cât despre maximele înregistrate anul acesta, șefa ANM a spus că 2023 are toate șansele să fie declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din ţara noastră.
„Am avut recorduri în data de 25 decembrie, am înregistrat 21 de grade la Calafat, iar în 26 decembrie, 21 de grade la Târgovişte. De asemenea, la nivelul temperaturilor minime şi maxime am înregistrat la foarte multe staţii meteorologice recorduri zilnice. De pildă, în 26 decembrie, la 91 de staţii meteorologice din cele 166 aflate în sistemul meteorologic român am înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 26 decembrie, de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.
Anul 2023, având în vedere simulările datelor măsurate de la 1 ianuarie şi până în data de 26 decembrie 2023, cel puţin până la acest moment, este cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în ţara noastră, cu abatere termică pozitivă mai mare de două grade, depăşind recordul înregistrat în 2019”, a conchis ea.
Prognoza pentru primele săptămâni din 2024
În luna ianuarie 2024, conform prognozei ANM, se anticipă temperaturi medii peste valorile obișnuite, iar cantități semnificative de precipitații sunt prognozate în cea mai mare parte a României.
În intervalul 1-8 ianuarie, se estimează că temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât media specifică acelei săptămâni pe întreg teritoriul României.
De asemenea, se prevede un excedent de precipitații în regiunile vestice, nord-vestice, centrale, și local în cele sud-vestice și nord-estice. Ploi în cantități semnificative sunt așteptate și în zona Munților Apuseni și în extremitatea nordică a Carpaților Orientali.
Meteorologii explică că, în restul țării, condițiile meteorologice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
În intervalul 8-15 ianuarie, se anticipează că temperaturile medii vor fi apropiate de valorile normale pentru această perioadă pe întreg teritoriul țării. Cantități excedentare de precipitații sunt așteptate în toate regiunile, cu un accent deosebit în jumătatea vestică a țării. Mai multe puteți afla aici.